Groene vakantie vibes

Student Stan kampeert bij Staatsbosbeheer: ‘Hier vind je rust’

Foto: Kees Rutten

Het is goedkoop en rustig kamperen op de campings van Staatsbosbeheer. Student Stan zet er ieder jaar z’n tentje op: ‘Gewoon voor de rust en de ontspanning. Als je op zoek bent naar een grote fissa, moet je hier niet zijn.’

Duurzaam vakantievieren, hoe doe je dat? In deze nieuwe rubriek spreekt Fanny de Vries, oud-student Social Work en medewerker van de Green Office, met studenten en medewerkers die kiezen voor een groene vakantie. Wat drijft hen en kunnen ze het aanbevelen?

Wie ben je en wat studeer je?
‘Ik ben Stan, 26 jaar en ik ben dit schooljaar afgestudeerd als geschiedenisdocent aan de HU. In september ga ik weer doorstuderen.’

Wat zijn jouw vakantieplannen voor de zomer? 
‘Ik ga met vrienden kamperen in Nederland, op camping Het Veerse Gat in Zeeland. Dat is een prachtige natuurcamping in het bos. We blijven daar waarschijnlijk anderhalve week. Het Veerse Gat ligt op Walcheren. Ooit was dit een eiland, nu is het een beschut landschap achter hoge duinen en dijken. Er zijn verschillende landschappen te zien: mooie stranden, beboste buitenplaatsen, polders en grillige watergeulen. Je kunt er mooie fiets- en wandeltochten maken.’

Wat vind jij zo leuk aan deze plek?
‘Als je gaat kamperen op een natuurcamping ben je echt even los van alle drukte. Staatsbosbeheercampings zijn namelijk vrij kleinschalig en het belangrijkste: je zit er niet hutjemutje. Fijn is ook dat deze campings goedkoop zijn. De faciliteiten zijn erg goed: je hebt elektriciteit, een lekkere douche en een plek waar je kunt afwassen. Meer heb je niet nodig toch?’

Heb je hier bewust voor gekozen?
‘Ik ga ieder jaar kamperen. Vaak op een camping van Staatsbosbeheer, want die zijn er in heel Nederland en liggen altijd op een rustige plek. Als kampeerder moet je wel aan een paar eisen voldoen wat betreft geluids- en afvaloverlast. Als je op zoek bent naar een grote fissa moet je hier echt niet zijn.

Dat ik ging kamperen was in eerste instantie geen bewust duurzame keuze. Ik vond het prettig dichtbij huis te zijn, omdat ik niet altijd veel tijd en geld had. Nu realiseer ik me dat deze manier van vakantie vieren zorgt voor een kleinere voetafdruk. Ik ben steeds kritischer geworden als het aankomt op vakanties. Ik zou bijvoorbeeld veel minder snel een stedentrip met het vliegtuig boeken. Dit jaar ga ik dan ook niet met het vliegtuig.’

Foto: Stan

Wat kun op Walcheren doen?
‘De camping ligt tien minuten fietsen vanaf het strand, dus ik ga vooral ontspannen en veel zwemmen. Lekker uitwaaien en ondertussen Zeeland ontdekken.’

Hoe ziet een dagje kamperen er bij jou uit?
‘Ik start de dag met een stukje hardlopen in de omgeving. Bij terugkomst gaan ik ontbijten met croissantjes, terwijl ik uitgebreid de krant lees. Daarna was ik even de ontbijtspullen af en maak ik me klaar voor een dagactiviteit, zoals een bezoekje aan een leuke stad of een middag op het strand. Aan het eind van de middag ga ik weer terug naar de camping. Dan kook ik een simpele maaltijd op mijn gaspitje. Meestal ga ik voor iets met rijst, dat kun je nog even laten staan terwijl je van pan wisselt. ’s Avonds maken we graag een kampvuurtje, dat mag vaak op een camping van Staatsbosbeheer. Daarna nog even lezen en dan lekker mijn slaapzak in.

Als zoiets je aanspreekt raad ik je zeker aan om ook eens te gaan kamperen op een natuurcamping!’

Ook interessant: Met de trein door heel Europa: duurzaam en ‘heel ontspannen’