LifestyleStudent Style

Student Style—Ricky

Ricky Jansen

‘Liever Trump dan Clinton’

Ricky Jansen

Naam: Ricky Jansen (22, derdejaars Leraar Geschiedenis)

Omschrijf je stijl? ‘Een beetje street. Een mix van hiphop en K-pop, in die richting. Ik draag meestal petjes. Nu een namaak-The Hundreds uit China. Dat het geen echte is, maakt me niet uit.’
Inspiratie? ‘Ik volg veel Instagram accounts van K-pop artiesten. Die stijl is kleurrijk, in Azië durven jongeren te experimenteren. Dat spreekt me aan. In het Westen dragen jongens alleen donkere kleuren.’
Waar shop je? ‘Zara, H&M.’
Überlelijk? ‘Niet per se lelijk, maar ik zou zelf geen absurd dure, exclusieve merken als Gucci en Lanvin dragen. Dat past niet bij m’n status. Ik werk bij Albert Heijn, als ik dan iets van tweeduizend euro draag, klopt er iets niet.’
Afknapper? ‘Zo’n vmbo-stijl. Met van die felgekleurde colbertjes en strakke leggings eronder.’

Muziek? ‘De R&B van Jay Park, de agressieve hiphop van Keith Ape. En veel Zuid Koreaanse meisjesbands. De hotste van dit moment is Twice. Die hebben een enorme hit met T T.’
Laatste concert/feest? ‘Een Japanse zangeres tijdens Anime Con, een anime conventie in Den Haag. Ze zingt op veel filmmuziek, maar kan even niet op haar naam komen.’

Film? ‘Mijn all time favourite is de eerste The Godfather. Ik kan elke scene wel dromen.’
Tv? ‘Soms. Als er een interessante reportage is, of zoals laatst over treitervloggers in De Wereld Draait Door, toen Ismael daar te gast was. Ik woon in Poelenburg, ik ga naar diezelfde Vomar. Ik vind dat het allemaal zo opgeblazen is door de media. Het waren gewoon een stel hangjongeren, zoals die overal rondhangen, en dat deden ze al jarenlang. Ik ben nog naar de bijeenkomst in het buurthuis geweest, toen die kwestie speelde. Ik was daar de enige jongere, ik voelde me er best geïntimideerd. De wijkbewoners bekeken de zaak vanuit hun emotie, niet rationeel. Inmiddels is de rust teruggekeerd. Ik weet niet of Ismael nog vlogt, maar ik zie z’n posts af en toe voorbijkomen op Facebook, hij wordt nu gemanaged door Kees de Koning van TopNotch. Die ziet zijn talent.’
Boek? ‘Af en toe heb ik de neiging om een boek op te pakken. Laatst heb ik de biografie van Soekarno gelezen. Die vonden mijn ouders toen ze de schuur opruimden.’
Nieuws? ‘Heel veel. Op dit moment zijn  er zoveel hot topics. De Amerikaanse presidentsverkiezing, Syrië, de rotzooi tussen Rusland en Amerika, je kunt er niet omheen. Ik lees Russia Today, Al Jazeera en Sky News. Ik vind dat we in een tijd leven dat we niet zomaar moeten afgaan van wat er in de Metro of op Nu.nl staat.’
Politieke partij? ‘D66 of PVV. Met de kanttekening dat ik de raciale en discriminatoire standpunten van de PVV niet deel. Mijn mama is moslima. Maar Wilders heeft gelijk, dat Rutte 2 totaal heeft gefaald. Maar ja, waarschijnlijk stem ik toch op D66. Die zijn pragmatisch. Ze zouden het als slogan kunnen gebruiken: Dan Maar D66.’

Hoe woon je?
 ‘Nog bij mijn ouders. De verbinding met het ov is ideaal, en ik vind het er prima. Ik heb geen intentie om op kamers te gaan.’
Ontbijt? ‘Een broodje hagelslag met een kopje thee.’
Alcohol? ‘Zoals er overal staat: geniet maar drink met mate. Hoewel ik me daar niet altijd aan hou hoor, haha. Maar ik heb ook geen ijzeren lever, zoals in American Pie.’

Wat zou je veranderen aan de HU? ‘Ik vind het prima allemaal hier.’
Belangrijkste les geleerd tijdens je opleiding tot dusver? ‘Een les van jaar 2, over omgaan met leerlingen. Die les gaf me een andere kijk, een andere invalshoek. Over hoe een goede eerste indruk te maken, met oogcontact, echte, persoonlijke aandacht.’
Geloof je? ‘Ja, ik ben katholiek. Niet streng. Ik probeer vooral volgens de waarden te leven, zoals het hebben van naastenliefde. Die koppel ik met m’n persoonlijke normen en waarden, en m’n opvattingen over goed en fout.’
Welk cijfer geef je je leven nu? ‘Een 8,5. Ik vind mezelf wel te hard, ik mag wat milder worden.’

Ricky Jansen

Club of café? ‘Café.’
Vlees of vega? ‘Vlees.’
Elke dag pizza of kookprins? ‘Ik ben op zoek naar een kookprinses!’
Blind of doof? ‘Doof.’
Ochtendmens of nachtbraker? ‘Nachtbraker.’
Hond of kat? ‘Kat.’
Facebook, Instagram of Snapchat? ‘Facebook.’
Londen, Berlijn of Parijs? ‘Seoul.’
Uggs of crocs? ‘Uggs.’
In je comfortzone of out of the box? ‘Comfortzone.’
Trump of Clinton? ‘Trump. Die zeventien ladingen gelekte e-mails van Clinton over onder andere haar rol tijdens de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi vind ik erger dan Trump’s opmerkingen over pussy grabbing. De media geven vooral Trump ervan langs, ik vind het een oneerlijke strijd. Natuurlijk zijn het allebei een stelletje pannekoeken. Maar ik heb liever een korte periode van sociale onrust door de verkiezing van Trump dan nieuwe buitenlandse oorlogen van Clinton, die veel diepere sporen achter zullen laten.’

Wat wil je later worden? ‘Pfoe, hmm… Ik doe deze opleiding natuurlijk om docent te worden. Maar ik wil hierna geschiedenis studeren aan de universiteit. Ik wil iets met archieven door, met wereldoorlogen. Ik hou het docentschap in m’n achterhoofd.’

Meer Student Style