Studie & Vooroordelen

Student Verpleegkunde: ‘Iedereen komt bij mij met vragen over gezondheid’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel elke opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je ermee om? Deze week de studie Verpleegkunde. Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Zorgzaam’, ‘Lief’, ‘Mensen met 24/7 een EHBO-kit bij zich’, ‘Waar je als vriend terechtkan met je kwalen’, ‘Goed tegen vieze dingen kunnen’, ‘Vrouwen’ en ‘Weinig geld verdienen’. 

Vijfdejaars student Selina Frijlink (23) reageert.

Ben je erg zorgzaam en lief?
‘Ja. Voordat ik deze opleiding deed, zorgde ik veel voor mijn jongere broertje en ik ben bij vrienden vaak de persoon die ervoor zorgt dat iedereen het naar z’n zin heeft en iets te drinken heeft. Het is handig om zorgzaam te zijn voor Verpleegkunde. Als je dat niet bent, dan leer je het wel tijdens de opleiding. Zorgzaam zijn als verpleegkundige is ook heel anders dan als vriendin of familie. Verder hoef je niet per se lief te zijn, maar je moet goede communicatieve vaardigheden hebben en je kunnen verplaatsen in de patiënt.’

Heb je dan ook altijd je EHBO-kit mee?
‘Vaak heb ik wel een aantal spullen mee. Als ik een weekend weg ga met vrienden dan heb ik bijvoorbeeld altijd pleisters, zakdoekjes en desinfecterende handgel mee. Ook al voor corona. Ik ga nooit onvoorbereid op stap. Maar ik ben niet alleen maar met gezondheid bezig hoor. Ik zal niet snel degene zijn die zal zeggen dat je moet stoppen met te veel bier drinken. We zijn studenten, dat moet kunnen.’

Komen al jouw vrienden bij jou met vragen over hun gezondheid?
‘Heel vaak. Als iemand bijvoorbeeld ergens pijn heeft of een beetje moeite heeft met ademen. Ik zeg altijd: ‘Ik ben geen dokter, het kan een miljoen verschillende dingen zijn. Ik kan je niet onderzoeken, dus ga naar de huisarts’. Alleen als ik het honderd procent zeker weet, geef ik antwoord. Dus een vraag over hoeveel paracetamol je per dag mag bijvoorbeeld.’

Is het een zware studie en een zwaar beroep?
‘Zeker. Je loopt tijdens de opleiding veel stages, dus dan moet je veel plannen. Het kan mentaal ook best heftig zijn. Je krijgt te maken met mensen die ziek zijn, ook jonge mensen, en soms worden mensen niet beter. Verder is het fysiek zwaar omdat je vroeg moet opstaan en je zit niet achter een bureau. Vaak moet je mensen helpen omdat ze bijvoorbeeld niet zelf kunnen lopen. Gelukkig krijg je hier heel veel voor terug. En het ligt er ook aan waar je werkt, bij de GGD doe je bijvoorbeeld totaal andere dingen dan bij een revalidatiecentrum.’

Kan jij goed tegen kots, bloed, poep en andere vieze dingen?
‘Ik kan niet tegen kots, maar voor de rest wel. Het is niet erg als je ergens niet tegen kan, je leert ermee omgaan. Maar je moet in je achterhoofd houden als je deze studie kiest dat je het gaat tegenkomen. Gelukkig zijn er heel veel verschillende soorten banen. Als je niet goed tegen ontlasting kan, dan kun je beter niet in de ouderenzorg werken, maar bij de psychiatrie bijvoorbeeld.’ 

Klopt dat het er veel vrouwen Verpleegkunde studeren?
‘Ja, maar je merkt dat er steeds meer mannen bij komen. Nog steeds is het een ‘vrouwenberoep’ waarbij tachtig procent vrouw is. Dat komt vooral door het imago. Mensen denken dat je alleen maar poep moet afvegen, terwijl er zoveel meer mogelijk is. Denk aan de psychiatrie, de GGD, in het ziekenhuis, bij een huisartsenpraktijk verpleegkundige op een school, verpleegkundige in de gevangenis of forensische psychiatrie. Bijna overal waar mensen zijn, is een verpleegkundige nodig.’

En hoe zit het met het geld?
‘Ik vind dat we inderdaad te weinig gaan verdienen. Mijn broertje heeft zijn bachelor ICT en hij gaat veel meer verdienen dan ik met mijn bachelor Verpleegkunde. Dat voelt oneerlijk. De zorg is erg belangrijk, dat hebben we in coronatijd gemerkt. Ook gaan hbo-studenten net zoveel verdienen als mbo-studenten die een opleiding in de zorg hebben gedaan. Veel vrienden gaan daarom nog een master doen, zodat er tenminste een kans is om meer te verdienen.’ 

Wat wil jij doen na je studie?
‘Ik ben op zoek naar een master, maar eerst begin ik aan een baan in het Diakonessen Ziekenhuis om werkervaring op te doen als verpleegkundige.’

Waarom wilde je Verpleegkunde gaan doen?
‘Ik begon eerst met International Business and Management Studies. Dat vond ik heel zakelijk en vooral héél oninteressant. Ik wilde contact met mensen. Een familielid kwam in het WKZ terecht en daar zag ik wat een mooi beroep verpleegkundige is, dus besloot ik dat ook te willen doen.’ 

Wat vind je van de vooroordelen?
‘Ik zou zeggen, ga vooral eens met ons in gesprek. Stel vragen. En vraag of de vooroordelen kloppen. Dan hoor je hoe het echt zit.’