Achtergrond

Studentenorganisaties pleiten voor vergoeding van de HU voor sneltesten bij introducties

UIT: Utrechtse Introductie Tijd 2019
Foto: Maarten Nauw

Fractie Vlijmscherp en 22 studentenorganisaties pleiten voor financiële ondersteuning van de hogeschool voor de introducties aan het begin van het studiejaar. De HU zou dan de kosten voor zelftesten, spatschermen en desinfectiegel op zich moeten nemen. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat de fysieke introducties van studieverenigingen door kunnen gaan.

Dat staat in een brief van studentenorganisaties die is gepubliceerd op Instagram. Studieverenigingen hebben vaak honderden leden en dan zou het zelf aanschaffen van sneltesten tijdens de introducties al gauw enkele duizenden euro’s kosten, oppert voorzitter Joram van Velzen van Vlijmscherp, de grootste studentenfractie in de Hogeschoolraad. ‘En dat kunnen zij zich niet veroorloven.’ De brief is een initiatief van Vlijmscherp en is door 22 studentenorganisaties ondertekend.

Uit een LinkedIn-enquête onder deelnemers aan een SURF-webinar over kennismaking en aansluiting van eerstejaarsstudenten, blijkt dat 36 procent van de hoger onderwijsinstellingen pas na de start van de introductiedagen verbinding met studenten zoekt. ‘Wie binding met aspirant- en eerstejaarsstudenten wil krijgen, doet er goed aan om daarmee al vanaf het eerste contact te beginnen’, schrijft ScienceGuide in een reflectie op het webinar.

Introducties dragen volgens Fractie Vlijmscherp bij aan die binding. Het is voor studenten namelijk ‘dé manier om een goede start te geven aan hun sociale leven op de HU’. Daarom hoopt de fractie dat de hogeschool aankomend studiejaar onder meer testen beschikbaar stelt, voor de introducties van alle studieverenigingen en opleidingen. ‘We willen de veiligheid van studenten en hun naasten waarborgen, ook als de vaccinatiecampagne nog niet iedereen heeft voorzien van een vaccinatie’, staat in de brief.

Wat/als-situaties

Vorige week vond een gesprek plaats tussen de fractie, een aantal studieverenigingen en het bestuur van het Overleg Studieverenigingen Hogeschool Utrecht (OSHU). Jan Bogerd, voorzitter van het college van bestuur, was hierbij aanwezig om vragen van de bestuurders te beantwoorden. Volgens fractievoorzitter Joram van Velzen houdt Bogerd er rekening mee dat we in september de anderhalve meter-maatregel los kunnen laten. Maar het is nog onzeker of grootschalige introkampen met overnachtingen door kunnen gaan. Ook wilde hij niet te veel ingaan op wat/als-situaties over facilitering van sneltesten, zo vertelt Joram. Bogerd was deze week niet beschikbaar voor een reactie.

De Utrechtse Introductie Tijd (UIT) schetst wél verschillende situaties. Zij werken momenteel diverse scenario’s uit, zodat het evenement binnen de dan geldende maatregelen vanuit het RIVM en de overheid kan plaatsvinden. ‘We gaan hoe dan ook door’, zegt woordvoerder Merel Smeets.

Momentopname Utrechtse Introductie Tijd 2017/Foto: Maarten Nauw

Het eerste scenario is een online, interactief platform. ‘Alle onderdelen zijn hierop te volgen. In livestreams kunnen groepjes, bestaande uit bachelor-, master- of internationale studenten, met elkaar chatten’, legt Smeets uit. Waar de UIT zich normaal gesproken focust op de kennismaking met de stad Utrecht, wordt in dit scenario meer de nadruk gelegd op de kennismaking met andere studenten.

Lees ook: Studentenverenigingen moeten creatiever zijn tijdens corona: ‘De zoveelste online pubquiz, daar komen ze niet op af!’

Het tweede scenario is een hybride UIT: deels een online platform, deels fysieke doorstroomevenementen. ‘Op deze doorstroomlocaties kunnen we gecontroleerd informatiemarkten organiseren en komen we niet met duizend man samen op één plek’, vertelt Smeets. De overige programma’s zullen online plaatsvinden. Dit is vergelijkbaar met de UIT van vorig jaar, hoewel het toen minimalistischer was door de krappe voorbereidingstijd.

Fieldlab-evenementen

Voor het laatste scenario, hoopt Smeets dat de Fieldlab-evenementen positief uitpakken. De UIT wil hun programma dan namelijk volledig fysiek organiseren, op buitenlocaties. ‘Dit is nog afhankelijk van testuitslagen en aanbevelingen vanuit de veiligheidsregio en de gemeente’, laat de UIT-woordvoerder weten. ‘We willen ook online opties aan blijven bieden, voor studenten die dat veiliger vinden of voorafgaand aan een evenement niet getest willen worden.’

Ook Purple, het introfestival van Fontys Hogescholen, gaat uit van deze drie scenario’s. Daardoor wordt het ‘voor eerstejaars in augustus mogelijk weer bijna als vanouds’, zo meldt Bron. Verder worden er 4.500 tickets beschikbaar gesteld voor tweedejaars studenten, die vorig jaar hun fysieke introductie hebben moeten missen vanwege corona.

OSHU aan zijlijn: ‘Erg pijnlijk’

Als er geen gedegen introducties georganiseerd kunnen worden, vreest fractievoorzitter Joram voor het voortbestaan van een aantal verenigingen. ‘De kennismaking met je medestudenten en de studievereniging aan het begin van je studie is zo ontzettend belangrijk. Niet alleen voor studenten zelf, maar ook voor het vormgeven van een nieuw bestuur.’

De brief werd ondertekend door 22 studentenorganisaties, waaronder een flink aantal studieverenigingen, science cafés en studentenunie VIDIUS. Het OSHU heeft de brief van Fractie Vlijmscherp overigens niet ondertekend en houdt zich aan de zijlijn. ‘Dat voelt toch wel erg pijnlijk’, meent Joram.

‘De kennismaking met je medestudenten en de studievereniging aan het begin van je studie is zo ontzettend belangrijk’

Het OSHU zet geen handtekening onder de brief omdat ze geen voorkeur wil uitspreken voor bepaalde fracties of politieke standpunten, zo laat het bestuur weten. ‘Deze brief komt specifiek van één fractie uit de Hogeschoolraad en niet vanuit de gehele Hogeschoolraad. Dit maakt dat we het initiatief niet onderuit willen halen, maar wel neutraliteit willen behouden.’

Gezien de korte lijnen en het goede contact met de hogeschool vindt de OSHU dat het ondertekenen van een brief, waarin ze de HU iets opdragen, geen slimme zet is.

Fractie Vlijmscherp laat weten dat Bogerd weer met hen in gesprek gaat, zodra de coronasituatie wijzigt. ‘Een beetje teleurstellend’, vindt Joram, ‘want dit betekent weer geen duidelijkheid over de introducties.’

Ook interessant: Hoe geëmancipeerd zijn studenten?