Nieuws

Studieverenigingen over sobere introducties: ‘Het wordt ons heel moeilijk gemaakt om iets tofs te organiseren voor eerstejaars’

Introkamp van Forum enkele jaren geleden

Wat gaan de studieverenigingen doen nu ze van de HU geen feesten, borrels met alcohol en overnachtingen mogen organiseren? De ene vereniging legt zich erbij neer. De andere hoopt de introductie als evenement te kunnen neerzetten (met verplicht test- en vaccinatiebewijs). Het steekt dat de universiteit de maatregelen heeft ingetrokken en de HU niet. Studentenunie Vidius blijft pleiten voor het schrappen van de beperkingen voor de introducties.

‘Jammer dat het allemaal niet kan, dat spreekt voor zich’, zegt Jaap Proper, voorzitter van Muze, de studievereniging van de opleiding Vaktherapie in Amersfoort. Dat er geen borrels zijn toegestaan met alcohol vindt hij op zich prima, maar het verbod op overnachtingen strijkt hem tegen de haren. ‘Onze opleiding zit in het midden van Nederland en studenten komen uit heel Nederland’, zegt hij.

Hij vervolgt: ‘Lang niet iedereen heeft een kamer aan het begin van het studiejaar. Het is niet realistisch dat mensen heen en weer gaan reizen als we een introductiekamp organiseren van enkele dagen. Daarom hebben we besloten om dit niet in september door te laten gaan. Ergens halverwege het studiejaar willen we alsnog een introkamp doen.’

Speurtocht

In de eerste schoolweek wil Muze voor de eerstejaars enkele introductie-activiteiten organiseren, zoals een speurtocht in Amersfoort. ‘Dat zijn aanvullingen op de introductiedagen die de HU Amersfoort zelf al organiseert’, vertelt Proper. Het nieuwe bestuur, dat momenteel geworven wordt, gaat dit op zich nemen. Proper: ‘We hopen dat de feesten en introkampen toch weer mogen. Maar als wij nu groen licht zouden krijgen, dan is het wel heel kort dag om in september nog een introkamp te organiseren. Wij hebben ons er al bij neergelegd dat het niet doorgaat.’    

Begin juni schreven zowel de HU als de UU dat de introducties van opleidingen en studieverenigingen dit jaar zonder grote feesten, borrels met alcohol en overnachtingen moesten plaatsvinden. Studentenunie Vidius en de OSHU (koepel van studieverenigingen aan de HU) keerden zich tegen deze beperkingen. In een brief pleitte Vidius ervoor dat studieverenigingen toch dergelijke festiviteiten mogen organiseren.

Coronavariant

De landelijke versoepelingen van 26 juni waren aanleiding voor de universiteit om de maatregelen in te trekken. Maar de HU koos ervoor om de sobere introducties te handhaven. Dit ondanks de gesprekken met vertegenwoordigers van de HU en de brieven die zijn gestuurd. In een brief van deze week schrijft Vidius dat nog steeds niet duidelijk is waarom de HU bij het verbod blijft. Vidius vindt dat het ‘doorgedrukt wordt zonder solide argumentatie’. De aangevoerde argumenten probeert de vereniging door te prikken.

Vidius erkent dat met de opkomst van de nieuwe coronavariant de situatie onzeker is. Maar het is aan de overheid om maatregelen te nemen. ‘Wij begrijpen dan ook niet waarom het college van bestuur van mening is het beter te weten dan de landelijke instanties’, stelt de studentenunie. Verder breekt de vereniging een lans om studenten evenementen te laten organiseren waarbij controle is op de toegang, zoals vaccinatie- en testbewijzen. Volgens Vidius gaat collegevoorzitter Jan Bogerd binnenkort zelf naar een dergelijk festival, wat het ‘extra pijnlijk’ maakt.

‘Niet eerlijk’

Ook Lisanne van Velthuijsen, voorzitter van studievereniging Forum van de economische opleidingen, betreurt de beperkingen bij de introducties. Zij stoort zich aan het onderscheid wat mogelijk is bij de introducties van de HU en UU. ‘Het is niet eerlijk. Bij de universiteit mogen ze wel overnachtingen, borrels en feesten organiseren en de studieverenigingen aan de HU niet. Het wordt ons zo heel moeilijk gemaakt om iets tofs te organiseren voor de eerstejaars.’

Dergelijke festiviteiten zijn voor Forum dé manier om bekendheid te krijgen en leden te werven. ‘We zijn graag een bruisende vereniging waar iedereen het naar z’n zin heeft’, zegt de voorzitter. ‘We hebben jaarlijks een stroom van nieuwe leden nodig. Als dat wegvalt wordt het steeds moeilijker om een bestuur te krijgen. En als we geen nieuw bestuur kunnen vinden dan betekent dit het einde van de vereniging.’ Voor de coronatijden deden zo’n 200 eerstejaars aan de introductie mee.

In de bossen

Van Velthuijsen: ‘We hebben minder leden omdat de introductie vorig jaar alleen online kon en er weinig andere activiteiten waren. Uit onderzoek blijkt dat mensen die lid zijn van een studievereniging meer binding hebben met medestudenten en beter presteren tijdens de studie. We hebben altijd goed kunnen samenwerken met de HU maar de beperkingen voelen een beetje naar. Helemaal omdat bij de universiteit wel van alles mogelijk is.’

Forum heeft de beschikking over een accommodatie in de bossen in Noord-Brabant, vertelt ze. De reservering van vorig jaar is niet gebruikt en schuift een jaar door. Ze kunnen gebruik maken van een grote zaal, er zijn speelvelden en slaapzalen. Maar ze mogen daar niet overnachten, volgens de regels van de HU. ‘Dat is het probleem waar we nu tegenaan lopen’, zegt ze. Omdat de introductie door de HU als een onderwijsactiviteit wordt gezien, mogen ze geen vaccinatie- of testbewijs verplicht stellen.

Bussen

Dat mag wel als de introductie als een evenement wordt bestempeld. ‘Dat is wat we eigenlijk heel graag willen. Dan hoeven we ook die 1,5-meter afstand niet te bewaren’, zegt ze. Volgens haar heeft Forum geen aparte vergunning nodig omdat de accommodatie die al standaard heeft. De vereniging wil zich wel aan de regels van de HU houden en dus zijn overnachtingen vooralsnog niet mogelijk. Het betekent dat de groep eerstejaars en begeleiders dagelijks met bussen op en neer moeten reizen. ‘En dat is niet heel handig’, meent ze.

Het college van bestuur heeft geen behoefte om te reageren op de brief van Vidius, meldt een woordvoerder desgevraagd.

Ook interessant: Groot deel studenten wil prik: ‘Vaccineren is een vorm van vrijheid’