Opinie

Vlijmscherp: een lijst met studenten uit alle hoeken van de HU

Idris in 't Hof van de fractie Vlijmscherp spreekt het publiek toe / foto Kees Rutten

Ik ben Chiel Boot, student Docent Natuurkunde tweedegraads en hiernaast fractievoorzitter van Vlijmscherp.

Wij hebben het opiniestuk van Zeeger gelezen en willen hier vanzelfsprekend op reageren.

Vlijmscherp is een fractie vol met mensen die actief zijn naast hun studie. Ze hebben medezeggenschapservaring vanuit de (gemeenschappelijke) opleidingscommissie, instituutsraad en de Hogeschoolraad (HSR). Of zijn werkzaam op verschillende plekken in de HU, van bijles geven tot studentambassadeur of actie bij cultureel platform Podium. Hiernaast heeft ook menig fractielid een bestuursjaar gedraaid bij een studievereniging of studentenstichting aan de HU. Al deze rollen getuigen ervan dat ze willen bijdragen aan het verbeteren van de HU. 

Wij begrijpen de zorg van Zeeger. Wij zien echter juist de kracht die deze mensen met zich meebrengen. Via deze mensen hebben we namelijk connecties over de gehele HU. Deze connecties lopen via de verenigingen waar mensen lid zijn, via de science cafés waar wij te gast mogen zijn, via de medezeggenschapsorganen waar wij actief zijn én hopelijk na de verkiezingen ook via meerdere instituutsraden met een Vlijmscherp-aftakking. 

Ook zijn we bereikbaar en vindbaar voor studenten die niet actief zijn bij verenigingen. We spreken onze klasgenoten en studenten weten ons te vinden via online kanalen. In tegenstelling tot verschillende eenmansfracties zijn wij online vindbaar en bereikbaar. 

Vlijmscherp is een fractie die is ontstaan vanuit studentbestuurders en trekt deze mensen dus vanzelfsprekend ook aan, maar de medezeggenschapstak van de mensen op onze lijst mag ook niet onderbelicht blijven. Velen van ons (ongeveer 20 uit 34 van de HSR-lijst) hebben een oprechte interesse in een functie van raadslid in de HSR. Een deel hiervan hoopt in de toekomst te kunnen doorschuiven. Als mensen deze positie niet ambiëren, willen zij wel hun steun uiten naar onze fractie en onze standpunten. Of staan zij op de lijst voor een van de vele instituutsraden. Vlijmscherp is dus een fractie met lijstduwers op haar lijst. 

Vlijmscherp betreurt het gebrek aan een grote oppositiefractie maar is wel heel erg blij met actieve eenmansfracties. Wij willen het beste voor alle studenten van de HU en streven naar een verhoogd niveau van de medezeggenschap op de HU.

Stemmen kan hier.