Nieuws

TED voelt zich thuis in Utrecht

HU-lector Reint Jan Renes opende gisteren TEDxUtrecht, de regionale variant op de internationaal vermaarde jaarlijkse TEDtalks, en trad daarmee in de voetsporen van Bill Gates en Al Gore.

TED staat voor: Technology, Entertainment, Design. De TED-conferenties worden wereldwijd beschouwd als broedplaatsen voor creatieve en innovatieve oplossingen die de wereld verbeteren.

Ruim duizend bezoekers zaten donderdag in een uitverkochte Stadsschouwburg om te luisteren naar zestien TEDtalks van sprekers van uiteenlopend pluimage, allemaal in het thema ‘Full creative potential’.

Reint Jan Renes deed uit de doeken hoe je met het plaatsen van ‘touchpoints’ in publieke communicatie de ontvanger op andere wijze kunt motiveren tot aanpassing van gedrag dan met de traditionele ‘je zou niet moeten roken/teveel eten/flossen’-manier die een mens vooral het gevoel geeft nooit het juiste te doen.

En zo was daar Massoud Hassani, van oorsprong Afghaans, die op basis van zijn jeugdherinneringen in Kabul, waarbij hij met zijn vrienden speelde in wapenopslagplaatsen vlakbij mijnenvelden, een zeer vernuftige en doeltreffende mijn-opspoorder en -ontsteker ontwierp.

In het thema ‘Embrace the weird’ ontmoette het publiek de Utrechtse instrumentenbouwer Yuri Landman die het leven ziet als een wandeling door het bos waarbij je drie dingen in je hoofd moet houden: 1. Houd je ogen open. 2. Vermijd angst. 3. En onderzoek het onbekende.

De dag werd afgesloten met een vurig optreden van David Boelee, ‘fire-artist’ en ‘pyro-specialist’, en ging daarna informeel nog verder in Tivoli.

TEDxUtrecht is een inititiatief van een groep vrijwilligers, mede mogelijk gemaakt door Hogeschool Utrecht en Ziggo en tot stand gebracht met hulp van allerlei partners waaronder de Universiteit Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de gemeente Utrecht en het Utrecht Science Park.

Foto's: Jan Willem Groen

Reint Jan Renes

Massoud Hassani

Yuri Landman