Nieuws

‘Tentamenfraude dupeert studenten’

De tentamenfraude bij de faculteit Economie en Management dupeert vooral hardwerkende studenten. Dit stelt Kees Bossers, directeur van het Institute Business Economics, voor de NOS-radio. Onder het instituut vallen bedrijfseconomie en accountancy, waar de oplichting is gepleegd.

Woensdag werd bekend dat minimaal vijf tentamens uit een kluis zijn ontvreemd en doorgespeeld aan studenten. Hierbij zouden één medewerker en een groep van 13 of 14 studenten betrokken zijn. Bij nader onderzoek zijn bij andere tentamens ‘onregelmatigheden’ aan het licht gekomen. Mogelijk dat zij eveneens ongeldig worden verklaard.

Ruim 180 studenten moeten een of meer van de vijf tentamens opnieuw maken. Een van de pechvogels verkeerde in de veronderstelling dat hij zijn laatste tentamens heeft gehaald. Deze persoon boekte een reis naar Australië, waar hij een half jaar zou rondtrekken. Nu moet hij eerst twee tentamens overdoen, vertelt docent Wim van de Kappelle in een filmpje op RTV Utrecht.

Studenten zijn verontwaardigd. ‘Met deze fraude duperen ze ook andere studenten’, zegt een van hen. Een ander: ‘Het zorgt ervoor dan ons diploma en de HU in een slecht daglicht komt te staan.’