Columns

The Horror

De maandelijkse column van Remko van Broekhoven, docent journalistiek. Ditmaal over het gebrek aan regels voor studenten.

Goede vrienden vertelden me dit weekend een griezelverhaal. Ze hadden het gehoord omdat hun dochter op het Jordan Lyceum in Zeist zat. Daar waren leerlingen tijdens een schoolreisje in de bus aan het klieren met eten en drinken. Een leraar zei er wat van, waarop een van de leerlingen tergend lachend een zak bokkenpootjes over het gangpad leeg strooide. De man kon zich niet beheersen, en sloeg. Hij werd ontslagen.

Voor een docent – niet alleen die docent – is dit horror. Zo uitgedaagd worden. Je zo laten gaan. En dat ze je dan ontslaan. It sucks, three times. Niet eens op een ROC, laat staan op het soort open inrichtingen dat ze in Parijse banlieues of Amerikaanse projects scholen noemen, maar op het keurige Herman Jordan! Te goed om te checken, zeggen we in de journalistiek over zo’n heftig verhaal. Ik heb het toch maar even gedaan. En dan blijken de bokkenpootjes mergpijpjes te zijn; gaf de leraar naar eigen zeggen geen klap maar een stomp; en moest hij toch al bijna met pensioen. Maar toch: the horror…

Het is voor een docent de ultieme angstdroom: dat je leerlingen niet doen wat je vraagt, en je zelfs in je gezicht uitlachen. ‘Dat gebeurt toch niet op een School voor Journalistiek?’, zeggen mensen mij weleens. Daar zitten volwassen, gemotiveerde studenten die graag wat willen leren, dus zolang jij een goede docent bent… Dat laatste durf ik te beamen. Maar helaas zitten er naast gedreven volwassenen ook pubers die geen idee hebben waartoe ze op deze school zijn en in elk geval niet bereid blijken ervoor op tijd te komen en zich voor te bereiden, of in de les concentratie en respect te tonen.

Ik verwijt het deze pubers eigenlijk niet eens zelf, maar eerder de ouders en middelbare scholen die hen niet hebben opgevoed. Punt is wel dat wij op onze hogeschool eveneens te weinig volstrekt redelijke regels stellen; en als we ze al stellen, maar zelden handhaven. Het wachten is dus op de eerste docent die ook bij ons een student slaat. Of omgekeerd. Tenzij we dat horrorverhaal voorkomen.