‘Thuis zit mijn bi-zijn in de doofpot’

Kelly kwam als bi uit de kast, maar vertelde haar ouders dat pas later.

Leden van de studentenvereniging Anteros tijdens UIT 2017.

De biseksuele pabostudent Kelly Bliekendaal (19) vertelde het haar vrienden twee jaar eerder dan haar ouders. Woensdag, tijdens Coming Out Day, doet ze haar zegje in het Akademiegebouw.

Het is inmiddels dik twee jaar geleden dat Kelly Bliekendaal uit de kast kwam. Ze blijkt zowel in jongens als meisjes geïnteresseerd. ‘Ik besloot het eerst aan mijn vrienden te vertellen. Die waren heel open, ze vonden het prima en leuk.’ Toch duurde het daarna een flinke poos voordat de tweedejaars studente haar ouders het nieuws voorschotelde. ‘Ik heb het pas kort geleden verteld. Het gaat toch een beetje in de doofpot, merk ik.’

Die thuissituatie verbleekt bij haar doen en laten in het studentenleven. Kelly, sinds dit jaar lid van homostudentenvereniging Anteros, woont geregeld borrels en activiteiten bij van de vereniging in gaybar Bodytalk. Terwijl ze steeds meer stapjes in de LHTB-community zette, hing Anteros-preses Tom Verstappen plots aan de lijn. ‘Hij zocht een vrouwelijke spreker voor Coming Out Day en vroeg of ik het wilde doen. Ik was verrast, omdat ik pas een paar weken bij de vereniging zit. Ik weet ook niet precies waarom hij mij vroeg.’ Toch zei de vereerde student toe. ‘Ik heb het uit de kast komen nooit echt als een probleem ervaren. Mijn vrienden maakt het niks uit. Als het ze wel wat had uitgemaakt, waren ze niet mijn vrienden geweest. Ik heb zelf niet zoveel met de dag in het bijzonder, maar ik vind het heel goed.’

Kracht
Woensdag spreekt ze in het Engels. Geen probleem, zegt Kelly, zolang haar boodschap maar overkomt. ‘Ik heb tweetalig vwo gevolgd, waardoor ik relatief goed Engels spreek. Iedereen moet geaccepteerd worden. Het is een belangrijke dag voor mensen die het moeilijk vinden om uit de kast te komen. Zo’n dag laat zien dat je niet de enige ben die daar last van heeft. Uit het gevoel dat je niet alleen bent, kan je kracht halen.’

Coming Out Day is een internationale dag, waarop het uit de kast komen voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen of transgenders in de spotlights staat. De dag wordt sinds 2009 ook in Nederland gevierd. Op zowel de HU als de Universiteit Utrecht prijkt de regenboogvlag. De dag wordt in het Akademiegebouw afgetrapt met een ontbijt, waar Kelly spreekt. Daarna volgt een conferentie op de UU. ’s Avonds is er een speciale filmavond op Padualaan 99, met een afsluitende borrel in Het Proeflokaal.

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...