Interview

Tineke Zweed over ‘haar’ HU-coronacrisisteam: ‘Natuurlijk heb ik getwijfeld’

Tineke Zweed verschijnt op het scherm. Haar ogen net zo blauw als haar blouse, warrig haar en een grote glimlach. ‘Tuurlijk mag je ‘jij’ zeggen, graag zelfs!’ Er was nog een plaatsje in de agenda bij de voorzitter van het Coördinatieteam Coronacrisis, maar wel aan de ‘randen van de dag.’ Om 18:00 spreken we elkaar, ze heeft een half uur.

Je leidt het ‘coronacrisisteam’ aan Hogeschool Utrecht? Hoe is dat?
‘Ik heb een grote en dankbare taak. Elke morgen begin ik om 7 uur en lees ik de stukken uit de map ‘nieuwe documenten’ voor de vergadering van het crisisteam die om 9:00 begint. Het crisisteam bestaat uit acht personen die een regieteam vertegenwoordigen: onderwijs, onderzoek , studiekeuze, inschrijving en dienstverlening. Gedurende twee uur bespreken we de meest uiteenlopende zaken. Toetsen we nu goed genoeg? Kunnen we onderzoekers beter steunen met ICT, welke vragen leven er?’

Hoe kom je erachter of je goed toetst?
‘Deels kunnen we dat zelf bedenken, omdat we weten wat daar normaal gesproken voor nodig is. Maar we leren het ook van studenten en medewerkers of door de vragen die we krijgen via info@hu.nl.’

‘Maar dit is toch niet interessant voor Trajectum?’

Wat verwacht je voor de school in de nabije toekomst?
‘Ik kan niet in het hoofd van Rutte kijken, maar die “anderhalvemetersamenleving” gaat er komen, daar ben ik van overtuigd. We onderzoeken nu wat wel of niet noodzakelijk op de campus moet plaatsvinden. Terug naar honderd procent op school lesgeven gaan we niet. Maar voor zaken als onderzoek in de  laboratoria of vaardigheidsonderwijs blijft een lokaal nodig.’

Welke van je werkzaamheden delven nu het onderspit?
‘Eigenlijk loopt alles door. Het college van bestuur vergadert nu elke dag, ik ben bezig met de jaarrekening, het jaarverslag, gesprekken met de accountant, functioneringsgesprekken met instituutsdirecteuren, onze doelstellingen en het arboplan. Maar dit is toch niet interessant voor Trajectum?’

Zijn er dingen die je mist, in deze situatie?
‘Ik besteed graag tijd aan mijn collega’s door te vragen hoe het met ze gaat, bij de koffieautomaat of in de gang. Dat mis ik. Ik doe het nog wel hoor, telefonisch. Gelukkig nemen ze me het niet kwalijk als ik dat op ongebruikelijke tijdstippen doe, negen uur ’s avonds is geen uitzondering.’

‘Sociale ontwrichting, daar zou ik wakker van kunnen liggen’

Je maakt werkdagen van 7 tot 22:00 uur. Hoe hou je dat vol?
‘Ik doe mijn werk graag en weet wanneer ik rust moet nemen. “Goede ideeën ontstaan liggend op de bank,” zeg ik altijd. Tenminste één keer per dag ga ik plat.’

Heb je kinderen om je heen?
‘Ik heb geen kinderen. Wel een hele aardige man.’

In hoeverre neemt Hogeschool Utrecht haar beslissingen zelfstandig?
‘We plegen overleg met de Vereniging Hogescholen en we luisteren naar de minister van onderwijs, het RIVM en naar premier Rutte. Het besluit om bijvoorbeeld die vrijdag 13 maart een intelligente lockdown in te stellen was van het kabinet en die hebben wij naar de HU vertaald. Zo doen we veel meer op eigen initiatief. Een aantal toetsen in blok C is niet doorgegaan, daar moeten we iets mee doen. Hoewel dat niet centraal is geregeld, de afzonderlijke opleidingen regelen dat zelf. Wij faciliteren het.’

Sommige studenten hebben geen internet thuis. Hebben jullie ze in kaart?
‘We hebben ze niet in kaart, maar we weten dat ze er zijn. We verzinnen daar oplossingen voor, één daarvan wordt deze week bekend gemaakt.’

Waar lig je persoonlijk wakker van?
‘Ik ben een goede slaper, wakker lig ik nooit. Maar deze crisis leidt tot nieuwe vormen van eenzaamheid, mensen die ontregeld raken, gezinnen die thuis moeten werken. Dan denk ik “Jeetje, hoe doen ze dat?” Sociale ontwrichting, daar zou ik wakker van kunnen liggen.’  

‘Ga wat vaker even liggen’

Wat is het zwartste scenario?
‘Het scenario dat het ons straks niet lukt om “anderhalvemeteronderwijs” vorm te geven. Als we de creativiteit en de eensgezindheid niet opbrengen. Door vermoeidheid, ziekte, conflicten of het ontbreken van grote lijnen. Dan krijg je klachten, chaos en mensen die uitvallen. Maar dat zal niet gebeuren, ik ben een optimistisch mens. ’

Hoe voorkomen we dat?
‘Door te blijven praten. Wees eerlijk, doe het niet alleen, neem even vrij, ga wat vaker even liggen en krop niets op. Als je merkt dat je te moe wordt of dat het je niet lukt, praat met je collega’s of met je leidinggevende.’

In hoeverre vind je het aanvaardbaar dat het onderwijs op een iets lager pitje gegeven wordt?
‘De aandacht voor onze studenten mag nooit op een lager pitje komen te staan. Maar als je het niet opbrengt om alles even goed te blijven doen, bespreek dan met je team wat nu niet per se hoeft. Ik kan niet voor jou bepalen wat dat is.’

Zijn er ernstige besmettingen op de HU?
‘Het aantal valt mee, maar we weten niet alles. Er zijn collega’s opgenomen geweest op de IC en die zijn inmiddels weer thuis. De HU is een afspiegeling van de maatschappij, ook ons treft het virus.’

Zes weken geleden bleek uit een filmpje van Trajectum dat de studenten zich geen zorgen maakten over het virus. Heb je zelf getwijfeld aan jullie maatregelen?
‘Natuurlijk heb ik getwijfeld. Toen ik dat filmpje zag hield ik het voor mogelijk dat ze gelijk hadden. Als je me in januari had verteld dat we nu zouden praten over een “anderhalvemetermaatschappij” had ik je verbaasd aangekeken.’

Is er iets dat je, achteraf bezien, liever anders had gedaan?
‘Het is nog te vroeg om terug te kijken. Laten we over een half jaar nog eens praten.’

Lees ook: Nieuw collegelid Wilma Scholte op Reimer: ‘Ik roei het liefst samen.’