Nieuws

Universiteit verbiedt laptops in hoorcolleges

De opleiding communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) vraagt aan studenten om tijdens de hoorcolleges geen laptops te gebruiken. Universiteit Utrecht wilt met deze maatregel het Facebook-gebruik tegenhouden.
 
De laptops zouden te veel afleiden, volgens docent Mirko Tobias Schäfer. De docent vertelt aan universiteitssite DUB en Metro dat multitasken niet werkt tijdens de hoorcolleges. ‘Wie slechts flarden meekrijgt van het hoorcollege, heeft geen tijd om er ook over na te denken. En we zijn niet de eerste die met dit idee komen: op enkele Amerikaanse universiteiten doen ze het ook al een tijdje zonder laptops.’ 
 
Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft het gebruik van pen en papier een positiever effect op de concentratie van een persoon, vertelt de docent. Op welk wetenschappelijk onderzoek Schäfer doelt, wordt niet vermeld. 
 
De reacties van studenten op het experiment zijn merendeels positief. ‘Niet iedereen was het er meteen mee eens, maar we hebben vooral goede reacties gekregen. Veel van onze studenten zeggen de lesstof nu veel beter te kunnen onthouden’, zegt Schäfer.