In Beeld

Utrecht maakt kennis: een start vol nieuws

Van links naar rechts: Jim Jansen, Yael de Haan, Alex Beishuizen, Margot Smit en Paul van den Bosch - Foto: Kees Rutten

In de eerste aflevering van Utrecht maakt Kennis ging het over media in tijden van corona. Over liveblogs, nieuwsmijding en de behoefte aan een pauze in de nooit aflatende stroom berichten.

Lector Yael de Haan beet het spits af met de voorlopige resultaten van haar onderzoek naar de infodemic. Daarover vertelde ze eerder ook in de gelijk oplopende podcast-serie Je hoort ’t, bij Trajectum.

Daarna volgde nog een debat met onder meer Paul van den Bosch (hoofdredacteur van AD-regio), Margot Smit (ombudsman NPO) en Alex Beishuizen (hoofdredacteur RTV Rijnmond), onder leiding van presentator en hoofdredacteur van New Scientist Jim Jansen.

Allemaal herkenden ze het patroon dat De Haan schetste: de enorme behoefte aan nieuws in eerste instantie, teruglopende belangstelling voor een korte periode en daarna weer een opleving in bezoekcijfers.

Opvallend was de verdere eensgezindheid over de startvraag van het debat: kan het wat minder? Allemaal beantwoordden ze die vraag met een volmondig ja. Het gaat niet om meer nieuws en nog meer bezoekers, het gaat om informatie die betrouwbaar is, relevant en voorzien van duiding.

Serie debatten, vanuit theater, met livestream en podcast

Het debat was per livestream te volgen, en is later ook terug te kijken.

De serie Utrecht maakt Kennis is opgezet door Podium. Het centrum voor cultuur en debat van de HU organiseert komende maanden meer debatten in Theater Bibliotheek Neude. Trajectum Online biedt gelijktijdig de serie podcasts over deze onderwerpen.