Nieuws

Veel drugsresten in Utrechtse riolen

In de riolen van Utrecht is de op een na grootste hoeveelheid MDMA (werkzame stof in de partydrug XTC) gevonden van Europa. Dat blijkt uit rioolwateronderzoek van wateronderzoeksinstituut KWR, meldt Nieuwsuur.

Eindhoven leidt de lijst: daar gaat bijvoorbeeld in één weekend tijd zo’n acht kilo amfetamine (speed) door de rioolwaterzuiveringsinstallatie heen, blijkt uit berekeningen van het KWR. De drugs die gedumpt worden, komen uiteindelijk via het riool in oppervlaktewater, zoals de Maas, terecht.

Harry Römgens, directeur van RIWA-Maas, een samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven die water uit de Maas gebruiken, erkent dat ze drugs aantreffen bij metingen in de rivier. 'Je praat dan wel over minieme hoeveelheden. Drinkwaterbedrijven nemen dat in en kunnen dat grotendeels verwijderen. Dus uit het oogpunt van gezondheid en drinkwater is dat geen probleem.'

In Nederland was het wateronderzoeksinstituut KWR de afgelopen drie jaar verantwoordelijk voor het verzamelen en analyseren van het rioolwater in drie Nederlandse steden: Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat deze steden koploper zijn in het gebruik van XTC en dat er nergens in Europa meer MDMA in het rioolwater wordt aangetroffen. Ook wat betreft amfetamine (speed) is Eindhoven koploper van Europa.

Het onderzoek van KWR maakt deel uit van een groter Europees onderzoek, waarvoor 21 onderzoeksinstellingen de handen ineen hebben geslagen. Voor het onderzoek is gekeken naar het rioolwater van 42 steden in 21 Europese landen.