Columns

Verloren foto Fokker Spin

Mijn opa, van m’n moeders kant, was ontzettend handig. Hij kon in mijn ogen alles maken. Hij ging na bijna 50 werkjaren met pensioen als machine- bankwerker bij het toenmalige Werkspoor. Daarvoor had hij o.a. gewerkt als taxichauffeur en was machinist geweest op de grote vaart. Van zijn reizen naar Curaçao en Trinidad had hij wat fotootjes. Daarop is hij te zien in z’n werkplunje, maar ook in een wit pak met passende tropenhelm.

Het meest trots was hij op een foto, die genomen was begin jaren twintig met de legendarische Spin, het vliegtuig van Anthonie Fokker. Want ook voor Fokker had hij gewerkt. Zelfs drie keer, een half jaar in 1923 (ontslagen wegens "slapte"), daarna anderhalf jaar tot in 1925 (wederom ontslagen "wegens inkrimping") en nog eens bijna een half jaar in 1935 (ook toen was de reden van ontslag "inkrimping").

Ik zag mijn opa met een aantal werklui voor de Spin op het grasveld van Schiphol. Zag, want juist die foto heeft mijn moeder weggegeven aan een (inmiddels overleden) neef die het tot boordwerktuigkundige bij de KLM had geschopt. En volgens mijn moeder zou die het wel leuk vinden zo’n foto. Hij had tenslotte wat met vliegtuigen. Die foto is vervlogen.