Voorwaardelijk strafontslag voor in opspraak geraakte UU-docent

De universiteit benadrukt dat medewerkers het recht hebben om hun mening te uiten, ook op sociale media.

De docent van de Universiteit Utrecht die onlangs in opspraak raakte door een bericht met de tekst ‘Volkert, waar ben je?’ op zijn Facebookpagina te plaatsen, heeft een voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar opgelegd gekregen.  

‘De opmerking is volgens het bestuur verwerpelijk en onacceptabel. Onvoorwaardelijk strafontslag van de medewerker vindt de universiteit echter niet aan de orde. Hierbij speelt een rol dat de universiteit geloofwaardig acht dat de docent zijn opmerking niet letterlijk bedoeld heeft, en dat de docent spijt heeft betuigd’, legt de universiteit uit in een persbericht.

De UU-medewerker schreef de tekst op zijn persoonlijke Facebookpagina, net na de verkiezingswinst van Forum voor Democratie. Later verwijderde hij het bericht en verving hij het voor een excuusbericht. Hij zou ‘in het heetst van de verkiezingsstrijd’ hebben gehandeld. ‘Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van. Ook bied ik mijn excuses aan aan iedereen die deze opmerking gekwetst heeft.’

De universiteit besloot de man op non-actief te stellen, nadat er vele boze reacties en zelfs doodsbedreigingen aan het adres van de UU en de docent in kwestie binnenstroomden. Het oordeel luidt nu ‘dat de docent door het plaatsen van deze opmerking op Facebook over de schreef is gegaan’.

De universiteit benadrukt dat medewerkers het recht hebben om hun mening te uiten, ook op sociale media. ‘Het betreft hier echter een in het publieke domein, op internet, geuite verwijzing naar de moord op Pim Fortuyn in de context van een verkiezingsoverwinning. De Universiteit Utrecht vindt dat de docent had kunnen weten dat zijn opmerking als bedreiging gelezen kan worden, zeer kwetsend is, en schadelijk voor de universiteit zou zijn.’

Hoewel de opmerking van de docent volgens het oordeel ‘schokkend’ was, geldt dat volgens het bestuur ‘ook voor de toon van een aantal van de reacties die erop volgden’.

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...