Na een lange lockdown is de zomer dan eindelijk aangebroken. Tijd voor vakantie! Kun je dat duurzaam doen? Ja! Ik vertel je hoe.
Fanny de Vries (23) is oud-student Sociaal Pedagogische Hulpverlening en werkzaam bij de Green Office. Ze recyclet, koopt tweedehands kleding en pleit tegen voedselverspilling. In deze rubriek beantwoordt ze jouw vragen over duurzaamheid.
Met welk vervoersmiddel ga jij op vakantie?
Vliegtuigen verbranden kerosine en stoten daardoor CO2 uit, waarmee ze bijdragen aan het broeikaseffect. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer (!) zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand, van minder dan 700 kilometer. Verder draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Bron: Milieucentraal
Lekker vakantievieren kan goed samengaan met aandacht voor het milieu. Kies bijvoorbeeld een bestemming die bereikbaar is met de (internationale) trein of touringcar. Volgens Milieu Centraal zijn dat de minst slechte vervoersmiddelen wat impact op het klimaat betreft. Daarna volgt de auto (met twee personen of meer) en daarna het vliegtuig.
In 2019 reisden vier miljoen Nederlanders met de trein naar het buitenland. Ter vergelijking: het ging dat jaar om 81 miljoen vliegpassagiers. Bron: de Volkskrant
Hoeveel kilo CO2 stoot je uit tijdens je vakantie?
Kamperen of in een resort?
Ook de keuze van je verblijf heeft invloed. Hoe luxer jouw accommodatie, hoe groter de klimaatgevolgen. Een week in een resort heeft een grotere klimaatimpact dan een kampeervakantie. Dit komt onder meer doordat de handdoeken vaak al na één keer gebruiken worden gewassen. Denk ook aan de vele ruimtes waar de airco aan het blazen is.
Maar ook de activiteiten die je doet tijdens je vakantie spelen een rol. Lekker actief bezig zijn, zoals zwemmen in de zee, snorkelen, wandelen of mountainbiken, leveren nauwelijks milieubelasting op. Maar activiteiten waar motoren bij komen kijken, zoals safari’s, kunnen natuur en milieu sterk verstoren, beschadigen en vervuilen.
Reisinspiratie
Wist je dat er sinds kort een nachttrein tussen Amsterdam en Wenen rijdt? Er komen binnenkort nog een paar mooie bestemmingen bij! Zo gaat er ook een nachttrein tussen Amsterdam en Kopenhagen, en Berlijn en Milaan rijden.
Student Bart reisde per trein naar het Zwitserse Basel. Hoe dat was, vertelt hij in mijn nieuwe rubriek, waarbij ik in gesprek ga met studenten en medewerkers van de HU die bewust kiezen voor een duurzame vakantie. Wie weet haal jij er reisinspiratie vandaan!
Duurzame vakantiewebsites
- Book different heeft het grootste aanbod duurzame accommodaties.
- Bij SNP Natuurreizen vind je actieve vakanties met aandacht voor de natuur. SNP is gespecialiseerd in wandelvakanties, fietsvakanties, gezinsvakanties en actieve rondreizen binnen en buiten Europa.
Deze organisatie bekijkt altijd hoe je de natuur en cultuur van je bestemming het minst verstoort. Dat zie je terug in de keuze van activiteiten, vervoersmiddelen en accommodaties. In 2019 ontvingen ze zelfs de Sustainable Travel Award, nationale duurzaamheidsprijs van de Nederlandse reissector.
- De treinreiswinkel biedt treintickets, treinrondreizen en treinvakanties aan. Hier zit je sowieso goed, ze hebben namelijk tickets naar meer dan 85 duizend (!) bestemmingen.
- Eco reizen heeft een website en Facebook-pagina. Hier vind je een duurzame reisgids, inspirerende reisverhalen en objectieve achtergrondinformatie.
- Klimaatwijs op vakantie geeft inzicht in de klimaatimpact van jouw vakantie en deelt suggesties voor het verkleinen van de impact.
Duurzame vakantieboeken
- Duurzaam reizen van Zoë van Liere. Een boek voor iedereen die graag op reis gaat, maar niet wil vliegen. Hierin vind je tips om duurzaam en verantwoord op reis te gaan naar de mooiste bestemmingen.
- 80 Duurzame reizen van Lonely planet. Zoals de titel al doet vermoeden: vol inspirerende routes waarvoor je niet hoeft te vliegen.
- Verliefd op Europa of Verliefd op Nederland. In beide boeken deelt Roëll de Ram van reisblog WeAreTravellers.nl je de meest bijzondere plekken in Nederland en Europa.
Ook interessant: Hoe verduurzaam ik mijn studentenhuis?