Achtergrond

Waar geven studenten hun geld aan uit?

Illustratie: Maartje Huvenaars

Vorige week las je waar studenten hun geld vandaan halen. Nu het vervolg: wat doen ze met hun geld, hoeveel zijn ze kwijt aan huur en eten, en hebben ze nog spaargeld?

Veel studenten maken zich zorgen om hun financiën en gaan de straat op om te protesteren. Aan de andere kant eten studenten steeds vaker buiten de deur en heeft een groot deel volgens onderzoek flink wat spaargeld. Wat is de financiële situatie van studenten? 

Het onderzoek
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) onderzocht de geldzaken van mbo-, hbo- en wo-studenten. In dit artikel richten we ons op de gegevens van hbo- en wo-studenten. 1.623 hbo- en wo-studenten namen deel aan het onderzoek, dat in mei 2024 is uitgevoerd.

Uitgaven

Wat geven studenten gemiddeld uit per maand? 1020 euro, blijkt. Gemiddeld geven vrouwen iets meer uit per maand (1040 euro) dan mannen (998 euro).

Uitwonenden geven (logischerwijs) meer uit dan thuiswonenden. 1.413 euro tegenover 711 euro per maand. 

Hoeveel geven studenten per maand uit? door Trajectum

Huur (of kostgeld)

De hoogste kostenpost voor uitwondende studenten is de huur (gemiddeld 561 euro per maand). Het is een landelijk onderzoek en niet overal zijn de huurprijzen zo hoog als Utrecht. Hier is de gemiddelde kamerprijs namelijk 837 euro per maand, blijkt uit onderzoek van Kamernet. Een kamer in Wageningen of Enschede is het goedkoopst. In 2023 betaalde je daarvoor zo’n 360 euro per maand.

Van de thuiswonende studenten hoeft 76 procent niet mee te betalen aan kosten van wonen, energie, water en voeding. 9 procent betaalt wel regelmatig kostgeld. Gemiddeld zo’n 160 euro per maand.

Illustratie: Roos Vervelde

Pasta pesto

Voor uitwonenden is eten de één na hoogste kostenpost. Dat zijn zowel boodschappen als drinken, snoep en snacks tussendoor. Ze zijn daar gemiddeld 244 euro per maand aan kwijt. Thuiswonenden slechts 45 euro.

Luxe koffie en dure kleding: vinden studenten dat ze boven hun stand leven?

Vrijetijdsuitgaven

Andere grote kostenposten zijn vrijetijdsuitgaven (239 voor uitwonenden, 219 voor thuiswonenden). Het meeste geld gaat naar kleding en schoenen, en daarna naar een avondje uit (bv. café, club, discotheek, bioscoop).

Overige uitgaven studenten door Trajectum

Deze uitgaven opgeteld zijn meer dan het gemiddelde van 228 per maand, dat komt omdat niet elke uitgave voor elke student geldt.


Collegegeld

Voor collegegeld betalen studenten gemiddeld 217 euro per maand. Voor studiekosten (boeken etc.) gemiddeld 51 euro.

Iets minder dan de helft van de studenten (43 procent) betaalt zijn collegegeld zelf. 10 procent deelt de kosten met zijn ouders, en bij de meerderheid (46 procent) betalen de ouders.

Benieuwd wat er met je collegegeld gebeurt? Lees Waar haalt de HU haar geld vandaan? En waar gaat het naartoe?

Inkomsten en uitgaven

Als we de gemiddelde inkomsten naast de gemiddelde uitgaven zetten, krijgen we dit resultaat:

Gemiddelde inkomsten en uitgaven door Trajectum

Haal je de gemiddelde uitgaven van de gemiddelde inkomsten af, dan kom je uit op een bedrag van 352 euro voor thuiswonenden en 296 voor uitwonenden.

Sparen

Gemiddeld komt er meer binnen dan dat eruit gaat, dus veel studenten kunnen nog een beetje sparen. 95 procent zegt te sparen. De meerderheid (ruim tachtig procent) wil dat om in de toekomst ergens op te kunnen terugvallen. Daarnaast zorgt ongeveer driekwarter altijd voor geld gespaard te hebben voor minder goede tijden.

Hoeveel staat er op hun rekening?

Hoeveel spaargeld hebben hbo- en wo-studenten? door Trajectum

Het grootste deel van de studenten heeft 10.000 tot 25.000 euro spaargeld. Een behoorlijk bedrag. Hoe ze dat bedrag bij elkaar sprokkelen? Lees ook ons verhaal over de inkomsten van studenten. En hebben studenten nou méér of minder te besteden dan hun ouders en grootouders? En zijn ze tevreden met hun financiële situatie? Dat lees je na de kerstvakantie.