Nieuws

Week zonder vlees: ‘Biologisch vlees is te duur, dan maar vegetarisch’

Vlnr: Marriët, Koen, Daniël, Daniël en Agnes.

De Nationale Week Zonder Vlees is vandaag afgetrapt. Maar leeft dat nou eigenlijk onder studenten? Trajectum besprak het tijdens de lunchpauze met vijf studenten aan de opleiding Geschiedenis. ‘Ik moet biologisch vlees eten van mijn moeder, maar omdat dat zo duur is, kook ik liever vegetarisch.’

‘Ik wist wel dat het nu de Nationale Week Zonder Vlees is’, zegt Marriët (links). ‘Voor mij geen probleem: ik eet sowieso al weinig vlees, omdat ik dierenwelzijn belangrijk vind.’ Ook Daniël (tweede van rechts) wist er vanaf, met name dankzij de inspanningen van zijn vader. De rest van de studenten had geen idee. ‘Ze hadden er wat meer reclame voor moeten maken, onder de juiste doelgroepen’, vindt de naamgenoot van Daniël (midden).

Want op zich vinden ze het allemaal hartstikke goed dat er aandacht is voor het minder eten van vlees. Vanwege het dierenleed dat ermee gepaard gaat. ‘Maar ook vanwege de grote hoeveelheid CO2-uitstoot die grootschalige veehouderij met zich meebrengt.’

Hoewel ze het dus goed vinden dat er aandacht voor is, vindt niet iedereen het een goed plan als de kantine de hele week stopt met het verkopen van vlees. ‘Dan wordt het opgelegd’, vindt Koen (tweede van links). Daniël (midden) knikt instemmend: ‘Ik vind het nooit goed als een ideologie wordt opgelegd. Of het nu gaat om het eten van vlees of het vertellen van een religie: ik wil mijn eigen keuzes daarin maken.’

Toch zou Marriët best een voorstander zijn van een vleesloze kantine voor een week. ‘Wat maakt het nu uit, één weekje. Dan eet je maar minder vlees.’ Daniël (tweede van rechts) is het met haar eens: ‘Als je dan toch per se vlees wil, kun je ook naar de Spar lopen.’

Alle studenten aan de tafel hebben ervoor gekozen om minder vlees te gaan eten, maar de redenen daarvoor zijn uiteenlopend. Zo eet Koen (tweede van links) ‘sowieso niet veel vlees, omdat het vrij duur is’. Agnes (rechts): ‘Duur? Voor twee euro heb je al slavinkjes.’ Maar Koen moet van zijn moeder biologisch eten, en kiest er dan maar voor om vegetarisch te eten. Daniël: ‘Mijn vader kookt vegetarisch, en omdat ik nog thuis woon, eet ik daardoor zelf ook bijna altijd vegetarisch. Het wordt een beetje voor me beslist. Maar dat vind ik eigenlijk wel goed!’

Doe jij mee aan de Nationale Week Zonder Vlees? Waarom wel/niet?