Nieuws

Weinig plek voor afgestudeerde hbo’er

Afgestudeerde hbo’ers wacht een sombere arbeidsmarkt. Omdat de economie hapert en ouderen langer doorwerken, wordt het steeds moeilijker een goede baan te vinden.

De werkgelegenheid voor jonge hbo’ers blijft tot 2018 ‘matig’, voorspelt het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt in een tweejaarlijks rapport. Twee jaar geleden voorspelde het ROA nog dat veertig procent van de hbo’ers goede tot zeer goede kansen zou hebben op een baan op niveau, nu is dat nog slechts zeventien procent.

De arbeidsmarkt is dus flink verslechterd: 'Niet alleen is de werkloosheid verdubbeld, voor jongeren die wel een baan hebben gevonden is de kwaliteit van het werk afgenomen. Het loon is lager dan vier geleden, er wordt vaker onder het eigen niveau gewerkt en het aandeel gediplomeerden met een tijdelijk contract is toegenomen', schrijft het ROA onomwonden.

Omdat weinig organisaties en bedrijven nog groeien, wordt de behoefte aan jonge werknemers de komende jaren vooral bepaald door het aantal ouderen dat met pensioen gaat. Het probleem zit hem erin dat die langer doorwerken, waardoor de zogeheten ‘vervangingsvraag’ laag is. Maar er studeren wel steeds meer jongeren af.

Verschillen per sector
Maar de verschillen tussen sectoren zijn groot. Wie zo goed als zeker wil zijn van een baan kan het beste kiezen voor een medische opleiding: door de vergrijzing en de stijgende levensverwachting blijft de vraag naar zorgpersoneel groeien. De vooruitzichten zijn dus goed, maar niet zo goed als het ROA twee jaar geleden dacht. Bezuinigingen steken een spaak in het wiel.

Ook in het onderwijs zijn de perspectieven gunstig, vooral aan afgestudeerden van lerarenopleidingen zal veel behoefte zijn. Jonge leraren economie, geschiedenis, of maatschappijleer hebben de meeste kans op een leuke baan, terwijl er voorlopig meer dan genoeg gymdocenten en taaldocenten afstuderen.

Wie een economische opleiding doet, zal zich moeten voorbereiden op eindeloze sollicitaties en misschien wel een baantje bij de supermarkt. Ook aan afgestudeerden van sociaal-culturele opleidingen zal weinig behoefte zijn. De arbeidsmarktperspectieven voor ict’ers zien er ook niet best uit. Maar voor studenten civiele techniek of werktuigbouwkunde heeft het ROA goed nieuws: aan die afgestudeerden is nog steeds een schreeuwende behoefte.

Academisch: beter
Hoewel het ROA het arbeidsmarktperspectief van academici ook ‘matig’ noemt, hebben zij minder kans op een passende baan: ze gaan vaker onder hun niveau werken. Net als voor hbo’ers geldt ook voor hen dat zorgopleidingen en technische opleidingen een veilige keus zijn.