Welzijnsweek op de HU: ‘De tijden zijn veranderd’

Met de welzijnsweek – van 18 tot en met 21 november – wil de HU studenten bewustmaken van het belang om tijd te investeren in eigen welzijn.

Foto: Pixabay

De studententijd is de leukste tijd van je leven. Dat zeggen althans oude(re) mensen vaak, met een soort weemoedige blik in hun ogen, nostalgisch terugdenkend aan de eindeloze feestjes, terwijl ze studie na studie probeerden – overigens zonder financiële gevolgen. 

De tijden zijn inmiddels veranderd. Studeren is stressvoller geworden. Het Student Support Centre van de Hogeschool Utrecht probeert in de welzijnsweek – van 18 tot en met 21 november – studenten bewust te maken van het belang om tijd te investeren in hun eigen welzijn.

‘Het idee is afgekeken van de Universiteit Utrecht’, vertelt Femke Noordhoek van het HU Student Support Centre. ‘Daar organiseerden ze al eerder met succes de Wellbeing Week, waarin aandacht voor studentenwelzijn centraal staat.’

Het Student Support Centre biedt trainingen en workshops aan over allerlei onderwerpen die met studentenwelzijn te maken hebben, zoals bijvoorbeeld ‘Stress Less’: hoe om te gaan met stress tijdens je studie. Ook worden op dit moment workshops ontworpen over studeren tijdens rouw- en verliesperiodes of financiële stress. De workshops worden ook gegeven door HU-studenten zelf, die tegelijk ervaringsdeskundige zijn op zo’n specifiek onderwerp. 

De trainingen en workshops zijn overigens niet bedoeld als behandeling, benadrukt Noordhoek. ‘Wij zijn geen behandelaars, daarvoor verwijzen wij door naar de ggz. Onze workshops zijn eerder preventief. Hoe ga je om met spanning tijdens je studie en hoe manifesteert zich dat in je lijf? Dat zijn voorbeelden van vragen waar wij aandacht voor hebben.’

Tijd vrijmaken voor welzijn

Met de Welzijnsweek probeert het Student Support Centre haar eigen activiteiten extra onder de aandacht te brengen. ‘Het is een pilot. We zijn heel benieuwd of studenten bereid zijn om naar de workshops te komen, zeker gezien hun drukke schema. Maar dat is ook juist waar het om draait: tijd vrijmaken voor dit soort zaken.’

Op het programma staan bijvoorbeeld yogalessen, maar ook workshops (‘Van Netflix en faalangst naar studiegeluk’ of ‘Leren moet je leren’). ‘Of een bijeenkomst over de vraag: welke lessen kun je trekken uit topsport, als het gaat om focus’, legt Noordhoek uit.  

Financiële stress

Want stress onder studenten is een probleem waar steeds meer over gepraat wordt. ‘Je studententijd is uniek, dat is nog steeds zo. Toch is er wel het een en ander veranderd sinds ik zelf afstudeerde’, beseft ook de 41-jarige Noordhoek. ‘Het leenstelsel heeft ervoor gezorgd dat de druk om nominaal af te studeren flink is toegenomen. Financiële stress speelt een veel grotere rol dan voorheen. Ook voelen studenten nu volgens mij veel meer druk, door alle keuzes die ze hebben. Sociale media spelen daar een grote rol in. Het continu aanstaan, iets wat de huidige technologie mede mogelijk heeft gemaakt, was toen ik studeerde nog niet aan de orde.’ 

‘Daarnaast is het ook een tendens dat er nu meer aandacht is voor zulke problemen. Twintig jaar geleden zullen er ook genoeg studenten met rouw, verlies en spanningsklachten te maken hebben gekregen. Nu wordt daar – gelukkig – ook over gepraat.’

Wil je een workshop bijwonen in de Welzijnsweek? Het hele programma is te vinden op de website van HU Helpt. Inschrijven is niet nodig: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. 

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

1 reactie

Het is niet meer mogelijk om te reageren

 1. Beste HU,
  Wat een mooi initiatief van jullie om iets te doen aan studentenwelzijn!
  Waarschijnlijk ben ik te laat met mijn aanbod, maar ik had graag een workshop Slaapoefentherapie aangeboden!
  Als (Slaap)oefentherapeut werk ik dagelijks met volwassenen en jongeren/studenten die gedragsmatige slaapproblemen hebben.
  Dit zijn vaak combinaties van teveel stress, onhandige slaaphygiene en moeite om te ontspannen.
  En voor je je daar dan zorgen over gaat maken of gaat merken dat je overdag minder goed functioneert is het super fijn daar handige informatie en tools voor te krijgen!
  Mochten jullie interesse hebben hoor ik graag van jullie!

  Hartelijke groet Karin van Gils
  (Slaap)oefentherapeut
  Adem- en Ontspanningstherapeut
  Houten e.o.