Video

Werken, studeren én een sociaal leven: hoe doet de Uithof-student dat?

Door de krapte op de arbeidsmarkt en het schreeuwende tekort aan onder meer horecapersoneel, hebben studenten bijbaantjes voor het uitkiezen. Ruimte voor onderhandeling, dus. Maar is dat werken en studeren nog een beetje te combineren?

‘Het is wel stressvol’, geven studenten voor de camera van Trajectum toe. Studeren, werken en een sociaal leven onderhouden: het zijn veel ballen in de lucht. Niet voor niets is de stress die studenten ervaren een veelbesproken onderwerp van de afgelopen jaren.  

De populairste baan onder studenten is volgens studentenvacature.nl supermarktmedewerker. De flexibele uren en een locatie die vaak dichtbij huis is, worden vaak als voordelen genoemd. Op de tweede plaats staat kranten- of postbezorger en op de derde plek oppasser/huishoudelijke hulp.

Een baan in de horeca valt net buiten de top drie van populaire bijbanen onder studenten. Naast flexibele tijden zijn de gezelligheid en de extra fooien redenen voor studenten om in de horeca te werken. En door het tekort aan personeel, is het nu het ideale moment om eens goed over je salaris te onderhandelen. Of de studenten dat aandurven? Trajectum vroeg rond in De Uithof. 

Video: Lotte Boon