Columns

Wie verdient het meest?

In het verleden plaatste Trajectum jaarlijks de startsalarissen van pas afgestudeerden. Misschien een idee om opgepakt te worden door een van de lectoraten voor een aardig trendonderzoek.

Wat je met je studie kan gaan doen en wat je later kan worden, zijn standaardvragen op de opendagen. Terwijl Jan Bogerd, lid van het College van Bestuur, tijdens een presentaties in 2009 vertelde, dat wij opleiden voor banen die er nog niet zijn en dat we studenten vaak competenties bijbrengen die ze later nauwelijks nodig hebben. Toch blijven sommige branches aantrekkelijker dan andere, door het werk en door het salaris.

Hebben aanvangssalarissen invloed op de studiekeuze van toekomstige HU-studenten? Onlangs gaf ik voorlichting op een ROC waar drie jongens mij benaderden en vroegen naar welk voorlichtingslokaal ze moesten. Ik vroeg wat hen interesseerde. Dat maakte niet uit, zeiden ze. Of ik ze kon vertellen waar ze het meest konden verdienen als ze de studie hadden afgerond. Want dat bepaalde hun studiekeuze. Nog steeds verdienen pas afgestudeerden in de zorg een stuk minder dan zij die bij een commercieel bedrijf beginnen. De voorlichting over de zorg sloegen de jongens over. (Zie de salariskompas van www.Intermediair.nl)

Henk Penseel is met ingang van dit studiejaar (2010/2011) vaste blogger op www.trajectum.hu.nl. De docent en teamleider van de FEM laat een aantal keer per week zijn licht schijnen over zaken die op de hogeschool spelen. Studenten en medewerkers die ook een vaste plek op de site willen, kunnen mailen naar trajectum@hu.nl