Ziek of zwanger? Dan mag je per studiepunt betalen

Studenten kunnen voortaan per studiepunt betalen als ze door overmacht langer over hun opleiding doen.

Voor een heel jaar collegegeld betalen terwijl je op halve kracht studeert door ziekte, familieomstandigheden of een zwangerschap? Daar wil de Tweede Kamer een einde aan maken.

Van links tot rechts, bijna alle partijen stemden gisteren voor een motie van het CDA, VVD en PvdA om studenten per studiepunt te laten betalen als ze door overmacht langer over hun opleiding doen.

Althans, deze studenten mogen meedoen aan een experiment met flexibeler onderwijs dat de regeringspartijen vorig jaar bedachten. Als ze per studiepunt mogen betalen, kunnen studenten hun eigen tempo bepalen en makkelijker een bestuursjaar doen of een eigen bedrijfje oprichten.

Populaire vakken
De oppositie probeerde hun plan aanvankelijk onderuit te halen. De partijen spraken van een supermarktmodel en afhaalchinees waarin studenten alleen populaire vakken zouden ‘kopen’. De Kamerleden van VVD en PvdA waren verbaasd dat hun collega’s het plan ‘binnen een minuut afkraakten’.

Inmiddels zijn de meeste oppositiepartijen bijgedraaid. Zeker voor gehandicapte, zwangere of chronisch zieke studenten kan zo’n systeem uitkomst bieden, is de gedachte. Waarom zouden die betalen voor vakken waaraan ze niet kunt deelnemen? In september gaf het kabinet al groen licht voor een experiment en van de Tweede Kamer mogen deze studenten daarbij aanhaken.

Gehandicapte studenten
Alleen de Socialistische Partij stemde vandaag tegen de motie. Gehandicapte of anderszins gehinderde studenten mogen best extra tijd krijgen, zegt Kamerlid Jasper van Dijk, maar moet dat op deze manier? ‘Ik ben er geen voorstander van om volledige studieprogramma’s uit elkaar te trekken en studenten te laten shoppen voor hun studiepunten. Het is een zorgelijke ontwikkeling.’

Daar gaat het niet om, zegt zijn collega Michel Rog (CDA). ‘Het experiment gaat nu eenmaal van start. Laten we dat dan gebruiken voor mensen die het echt nodig hebben en voor wie studeren toch al duur is geworden, zeker nu de basisbeurs is afgeschaft. Ik wil ook geen cherry picking van vakken in het hoger onderwijs, maar een gehandicapte student kan op deze manier wel een volledige studie in zijn eigen tempo volgen.’

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...