In Beeld

Zij mogen wél naar De Uithof. 7 begripvolle eerstejaars over hun bijzondere start

Olivier (met pet). Foto: Kees Rutten

Plukjes studenten, hier en daar op de stoep en in de gebouwen. Het loopt bepaald geen storm en de horeca staat er verlaten bij. Wie zijn degenen die naar De Uithof mogen komen? Waar komen ze vandaan en waar komen ze voor? We vragen eens rond. Spoiler alert: het zijn allemaal eerstejaars.

Nancy Ishak (27) en Elisa Franco (27), eerstejaars Verpleegkunde

Elisa: ‘Dit is onze eerste dag, we hebben zes uur lang verschillende vakken, waaronder communicatieve vaardigheden. Het is spannend, bovendien zijn we “oudere studenten” en hebben allebei al een opleiding gedaan. Ik heb een master genderstudies, maar daar kon ik geen baan mee vinden. Mijn vader is arts en ik had altijd al interesse in de zorg. Door corona is die alleen maar groter geworden. Mijn eerste indruk van de opleiding is goed. Behalve de uitleg van de roosters en canvas. Daar snap ik niks van.’

Elisa (rechts) en Nancy

Nancy: ‘Ik ben vier jaar geleden uit Syrië hierheen gekomen. Van huis uit ben ik beeldhouwer, maar dat brengt hier geen brood op de plank. Verpleegkunde geeft een goede kans op een baan. Dat we elkaar zo weinig zullen zien, vind ik jammer. Ik zal blij zijn als ik dit jaar alles haal.’

Lisa. Foto: Kees Rutten

Lisa Elsinga (24), eerstejaars Journalistiek

‘We zouden aanvankelijk twee dagen per week les krijgen, maar “er gebeurde iets” waardoor het vak op vrijdag is geannuleerd. Blijkbaar kon een docent toch niet komen, ik weet het niet. Nu hebben we maar drie uur per week les. Ik moet ervoor uit Duitsland komen, vlak over de grens bij Enschede. Twee jaar lang heb ik elke dag gezocht naar een etage in Nederland voor mijn vriendin en mij, maar ik heb niks gevonden. Nu wonen we samen op 64 vierkante meter voor 570 euro all-in. Ik heb al een opleiding voltooid in het sociale domein. Daar was ik goed in, misschien omdat ik opgegroeid ben met een broertje dat Asperger heeft. Inmiddels weet ik dat journalistiek beter bij me past want ik ben ontzettend nieuwsgierig en geïnteresseerd in muziek, acteurs, reizen en politiek. Nu maar hopen dat ik komend jaar een beetje mijn richting vind.’

Jasper. Foto: Kees Rutten

Casper Bos (19), eerstejaars Logistiek Management

‘Ik heb vandaag vier uur les. Het is wennen, alles is nieuw en we moeten nog kennismaken. Ik kom uit Veenendaal en met meer lesuren had ik een kamer in Utrecht overwogen, maar nu is het de moeite niet. Aanvankelijk wilde ik de pilotenopleiding doen, maar ik kreeg een schouderoperatie en ze vonden me te jong. Die verantwoordelijkheid voor zo’n enorm vliegtuig lijkt me te gek. “Kom over een paar jaar maar terug,” zeiden ze tegen me. Dat ga ik ook doen, zodra ik deze opleiding af heb, als het me lukt. Corona maakt het lastig om gemotiveerd te blijven dus ik zal blij zijn als ik mijn propedeuse heb.’

Anne. Foto: Kees Rutten

Anne Denekamp (17), eerstejaars Communicatie

‘Ik zit hier in mijn eentje te wachten tot de eerste les begint. Ik heb communicatie gekozen omdat ik niet goed wist wat ik wilde. Mijn vader werkt in de marketing en dat leek me ook wel wat. Het liefst begin ik een eigen bedrijfje en verzorg ik de social media voor bedrijven, of zoiets. Ik ben blij om te starten, dit is een mooi gebouw en ik heb zin om mijn acht leerteamgenoten te leren kennen. Weinig hè? Zonder corona zou ik de rest van de eerstejaars ook hebben ontmoet, maar nu moeten we het hiermee doen. Ik heb gemiddeld 4,5 uur per week les en ik moet ervoor uit Nijkerk komen. Ik heb nog een zusje van twaalf en heb het prima thuis. Op kamers kan ik over vier jaar ook nog. Wat ik verwacht van vandaag? Dat ik straks weet hoeveel en welke digitale lessen ik komende tijd krijg. Nee, dat rooster heb ik nog niet.’

Olivier (met pet). Foto: Kees Rutten

Olivier Kikkert (20), eerstejaars Journalistiek

‘Ik heb gekozen voor journalistiek omdat ik graag schrijf. Naar de schrijversopleiding wilde ik niet, omdat ik vreesde dat ze daar mijn vrije wil zouden inperken. Ik hou ook van muziek, misschien kan ik later in een muziekblaadje schrijven. We zijn allemaal uit Den Haag gekomen voor twee uur les. Ik ben me ervan bewust van dat wij jongeren ons aan de maatregelen moeten houden om de ouderen te beschermen. Dat vind ik ook goed. Maar ik heb inmiddels wel vaak het vertrouwen dat de ander geen corona heeft, dus dan kom ik wat dichterbij. Ik ben een liefhebber van aanraken en vraag me soms af of we in een wereld moeten willen leven waar dat niet mag. Kortom, ik vind het wel k**, maar hou me redelijk aan de regels. De online introductie heb ik overigens geboycot. Je kunt elkaar niet leren kennen op een schermpje.’

Jasper (midden). Foto: Kees Rutten

Jasper van Voorthuizen(19), eerstejaars HBO-ICT

Mijn groepje doet de duale opleiding en gaat naast het werk twee hele dagen per week naar school. Gaan de voltijds opleidingen minder naar school? Wat gek. We werken nu allemaal bij een servicedesk, maar worden opgeleid voor een baan in de cyber security. We kregen de vraag van onze managers of we ons verder wilden ontwikkelen, met behulp van deze opleiding in Utrecht. Dat leek ons goed. Ik weet nog niet bij welk bedrijf ik later wil werken. Mijn klasgenoot Max (rood baardje op de foto) wil het liefst bij de overheid gaan werken. Dan heb je het meteen over de veiligheid van 17 miljoen mensen. Hij rookt een e-sigaret met druivensmaak, trouwens. Of dat straks ook nog mag, als roken op de stoep verboden is? Mwa. Grijs gebied.’