UIT: Unitas of Orca?

Derdejaars studente journalistiek Julie Brummel is toevallig ook nog eens mentor op de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Ze doet voor Trajectum dagelijks verslag. Dag 2: op visite bij de studentenverenigingen. Word het jasje-dasje of toch roeien?

Met kleine oogjes komt iedereen op tijd aangefietst. Groepje 102 heeft zich de eerste feestavond goed vermaakt. De dinsdag staat al jaren in het teken van alle studenten- en sportverenigingen. Vandaag doet het groepje het rustig aan. ‘We gaan bij verenigingen langs, beetje chillen, beetje eten en dan zien we wel.’ Aldus derdejaars Psychologie Fleur. Haar UITlopers vinden dit een prima plan. De dag begint bij de studentenvereniging Unitas S.R. De mentoren van het groepje zijn hier zelf lid. Ze waren dan ook erg blij dat hun ‘kindjes’ graag bij de vereniging wilden kijken.

Een beetje onwennig stapt de groep naar binnen op het Lucas Bolwerk 8. ‘Gisteravond was ik hier ook, maar toen zag het er heel anders uit.’ Aldus Barbara (18). De rondleiding bevalt haar. ‘Ik denk er wel over om hier lid te worden, want ik ken al veel mensen. En het lijkt me erg leuk.’ Of ze dit jaar al lid wordt, weet ze nog niet. ‘Ik vind het ook wel belangrijk om mijn studie te halen, dus misschien volgend jaar.’ Voor Frank (18) klinkt het verhaal in de borrelzaal van het pand als een ver-van-zijn-bedshow. De woorden ‘jasje-dasje’, mores en traditie vliegen door de ruimte. ‘Ik ben niet in to studentenverenigingen, maar toch wel leuk om eens te zien.’ Na de rondleiding rent niemand van 102 naar de inschrijftafel. De mentoren vinden het niet erg. ‘Jammer, maar je moet alleen ergens bij gaan als je het echt wilt.’

Binnen dit UIT-groepje is wel veel belangstelling voor de roeiverenigingen. Op het Janskerkhof nemen Max en Marjolein plaats op de ergometer. ‘Wow! Ze gaan nog sneller dan ik!’ roept een meisje van het promoteam van Orca. ‘Willen jullie graag bij ons roeien dit jaar, alsjeblieft?” Beide UITlopers hebben al een aantal jaar geroeid. Marjolein schrijft zich in bij Orca. ‘Ik ken er wat mensen, heb er eens gefeest en ik wil gewoon op hoog niveau roeien.’ Max twijfelt nog tussen Orca en Triton. ‘Het lijkt me allebei leuk, maar het is zo verschillend dat ik het niet echt kan vergelijken.’

Na deze grote inspanning fietst het groepje naar het Wilhelminapark. Even lunchen. Met het lekkere weer klinkt het voor 102 erg aantrekkelijk om in de zon te gaan liggen en zich voor te bereiden op een avondje feesten bij de verenigingen van Utrecht.