Studenten en hun Centen

‘Als ik stagevergoeding kreeg, hoefde ik niet te lenen’

Illustratie: Lamiae El Hajjaji

In deze serie kijken we in de portemonnee van HU’ers. Thomas (22) is derdejaars student pabo aan de HU Amersfoort.

Belangrijkste inkomsten: (1305) = (735 werk, 170 DUO, 400 aanvullende beurs)
Belangrijkste uitgaven: (850) = (530 huur, 20 euro lego, 150 euro drank, 150 euro eten)

‘Ik woon al vier jaar in Amersfoort, in een huis van een huisjesmelker. Het is geen klassiek studentenhuis, want ik heb een eigen woonkamer en slaapkamer. De keuken en badkamer deel ik met één andere student. Mijn eigen ruimte is dertig vierkante meter en daarvoor betaal ik maandelijks 530 euro inclusief gas, water licht.’

Baantjes

‘Om bij te verdienen geef ik bijles aan twee kinderen. Ik help hen vooral met rekenen en begrijpend lezen. De één zit in groep 8, de ander in groep 7. Omdat ik de pabo doe, gaat dit mij gemakkelijk af. En ik vind het gezellig. Ik doe het 3,5 uur per week en verdien 10 euro per uur. Bij de één eet ik ‘s avonds wel eens mee, en ik krijg soms een fooi van 20 euro. Maandelijks levert dit bijbaantje me 135 euro op.’

‘Mijn andere baantje is bij het Fletcher Hotel in Amersfoort. Ik sta 16 uur per week achter de bar bier, wijn en koffie te schenken voor zakelijke gasten. Daar verdien ik 12 euro per uur dus 600 euro per maand. Het is een nulurencontract dus als ik tentamens heb, neem ik vrij.’

Aanvullende beurs

Illustratie: iStock

‘Ik leen 170 euro per maand. Daarnaast heb ik vier jaar geleden 10.000 euro van mijn familie gekregen, zij hebben daar vanaf mijn geboorte voor gespaard. Daarvan heb ik 3.000 euro belegd in aandelen en de rest staat op mijn spaarrekening. Elke maand haal ik daar 200 euro vanaf voor mijn vaste lasten.’

‘Mijn moeder is apothekersassistent en mijn vader is arbeidsongeschikt, omdat hij epilepsie heeft. Hij wil wel werken maar kan het dus helaas niet. Daarom krijg ik een aanvullende beurs van 400 euro, die ik dus niet hoef terug te betalen.’

‘Mijn rekening lijdt het meest onder mijn drankgebruik: 150 euro per maand. Gisteravond is er 50 euro doorheen gegaan. Vooral aan bier voor mij en mijn vrienden. Soms aan shotjes.’

Geen stagevergoeding

‘Na anderhalf jaar studeren is mijn studieschuld inmiddels 10.000 euro. Ik vind het klote dat ik moet lenen om te kunnen studeren, maar als het nodig om iets te kunnen doen wat ik echt leuk vind, is het het waard. Erover stressen heeft geen zin, en meer werken kan ik niet. Ik heb drie dagen per week les en twee dagen stage. Als ik stagevergoeding zou krijgen, hoefde ik niet te lenen. Bij stages in het basisonderwijs krijg je geen vergoeding.’

‘Mijn vaste lasten betaal ik met mijn lening, aanvullende beurs en het geld van mijn familie. Andere dingen waaraan ik geld uitgeef, betaal ik met het geld dat ik verdien met mijn baantjes.’

LEGO en gamen

Illustratie: iStock

‘Ik koop ook twee keer per maand een kaasbroodje of kopje koffie op Utrecht Centraal. Op de HU Amersfoort ga ik twee keer per week naar de Albert Heijn, dan koop ik een lunch. En ik vind het leuk om LEGO te kopen, maar die sets zijn duur. Daarom geef ik daar maximaal 20 euro per maand aan uit. Mijn laatste aankoop was een grote motor van LEGO, van 50 euro. Een andere hobby is gamen, dat doe ik drie uur per dag, in de avond. Dat geeft mij ontspanning, zo kan ik mij even afsluiten van alle dingen die om mij heen gebeuren. Mijn pc heeft een dure videokaart van 700 euro zodat ik virtual reality games kan spelen. Formule 1 bijvoorbeeld. Een nieuwe game kost al gauw 50 euro, maar ik koop ze in de sale, dan kosten ze maximaal 20 euro. Dat doe ik vier keer per jaar, dan koop ik er wel meteen vier.’

‘Als ik later een twee-onder-een-kapwoning kan krijgen, ben ik tevreden. Ik wil een beetje afgelegen wonen, maar wel goed bereikbaar. Zorgen over geld heb ik niet, maar ik weet dat ik niet heel rijk word. Mijn maandelijkse inkomen zal rond de 2700 bruto zijn. Werken in het onderwijs doe je niet voor het geld.’