Columns

Folia versus Trajectum

Uit net zo’n rekje als waarin onze Trajectums op verschillende plaatsen in zes HU-faculteiten liggen, pak ik in Amsterdam-Zuidoost een Folia Magazine. Het is een weekblad, zelfde formaat, maar dikker dan Trajectum en voor zowel studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) als van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het tijdschrift is voortgekomen uit respectievelijk Folia (1948) en Havanna (1996).

Ook op de HvA hebben ze de verkiezing van docent van het jaar. De bekendmaking werd gedaan in een bomvol Carré, wat toch een andere ambiance heeft dan in een collegezaal. Dit jaar was het Jan Giesen, die al achtendertig jaar docent fysiotherapie is met een eigen praktijk in Ransdorp. Ook zonder master blijk je een uitstekende docent te kunen zijn.

Robbert Dijkgraaf heeft tijd voor een column tussen zijn drukke werk door aan de Princeton Universiteit in Amerika. Hij schrijft over de World Fair (1939) in New York die geopend werd door president Roosevelt. Diens voorspellingen waren te zien op ’s werelds eerste tweehonderd televisietoestellen. Net als de tweede spreker Albert Einstein. Al was dit maar voor even, want zijn spectaculaire elektrische effecten zorgden ervoor dat de stoppen doorsloegen. Een maand later was dit ook het geval in Europa: het begin van WO II.