Columns

Tweets winnen van blogs

Inmiddels schrijf ik meer dan drie jaar een bijna dagelijkse blog over onderwijs en aanverwante zaken. In het eerste jaar werd in de papieren Trajectum, die vaker verscheen, nog wel eens een blog geplaatst. Twitter lijkt blogs te hebben verdrongen.
In 2011 ging mijn best bekeken blog over Verzameldrift. Die werd door 307 mensen(hopelijk ook) gelezen. Dat was een uitzondering, want het aantal lezers schommelde tussen de 50 en 100.

De best scorende blog van dit jaar is Seks in 2014 met 60 lezers.Tsja, omdat ‘seks’ in de titel staat. Het gemiddelde is echter 44 en gedurende de zomer 17. De simpele conclusie is dat er minder blogs op www.trajectum.hu.nl worden gelezen. Komt dat doordat de papieren Trajectum er niet naar verwijst, doordat er bijna geen andere bloggers meer zijn, doordat men andere prioriteiten heeft dan het lezen van blogs, doordat deze blogs moeilijk te vinden zijn, of – en dat is het pijnlijkst voor mij – doordat mijn blogs niet interessant genoeg zijn?

Marc Janssen, eindredacteur van Trajectum, gaf enkele suggesties. “Als Trajectum of anderen je re-tweeten, kan dat soms helpen. Volg HU-mensen op Twitter, vraag of ze jou terugvolgen, hun tweets re-tweeten, dan doen ze dat eerder met jouw tweets.” Het blijft knokken voor (meer) lezers.