Nieuws

Boosheid om 3000 euro

Boze reacties op het debat over de kabinetsplannen voor het hoger onderwijs van Rutte I, gisteren in de faculteit communicatie en journalistiek. Bij een jaar studievertraging wordt het collegegeld vanaf 2011 met 3000 euro verhoogd en raakt de student zijn OV kwijt, zijn nu de plannen. Het debat, georganiseerd door USF Studentenbelangen, vormt de opmaat naar een grootschalige petitieactie onder studenten, die volgende week wordt aangeboden aan staatssecretaris van onderwijs Zijlstra.

‘Als ik dit had geweten, had ik geen bestuursjaar of jaar naar het buitenland gekozen’, reageren de verontwaardigde studenten. Volgens Lucia Kula, bestuurslid van USF, zijn de plannen hard aangekomen .‘Het komt ten eerste als een totale verrassing dat de plannen al in 2011 worden doorgevoerd. Studenten hebben een keuze gemaakt voor een bestuursjaar gebaseerd op oude regels en worden nu ‘verrast’ door een enorm bedrag collegegeld zonder dat ze er bewust voor gekozen hebben. Ten tweede doen ze juist een bestuursjaar, bijvoorbeeld voor een studievereniging, om de hogeschool of universiteit te helpen. Ze voelen zich dubbel geraakt.’

Komende week verzamelen verschillende studentenorganisaties, waaronder USF, handtekeningen op de speciaal voor de actie in het leven geroepen www.minimaalnominaal.nl. De teller staat nu op 88.000. Aankomende donderdag wordt de petitie aangeboden aan de staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra. Eind november wordt ook de definitieve begroting, waaronder de hoger onderwijsplannen, in de Tweede Kamer besproken.