Nieuws

Duizenden aanmeldingen voor demonstratie

Op Facebook is het aantal aanmeldingen voor de landelijke studentendemonstratie opgelopen tot bijna 7400. Nog eens zesduizend mensen zeggen ‘misschien aanwezig’ te zijn.

Op verzoek van de politie begint de demonstratie een half uur eerder: om 13.00 uur in plaats van half twee. ‘We willen niet dat het al gaat schemeren terwijl de manifestatie aan het uitlopen is’, legt een woordvoerder van de Haagse politie uit. ‘Dat maakt de handhaving moeilijker.’

Naar schatting komen er tussen de zeven en vijftienduizend studenten naar het Malieveld. Maar de actievoerders spannen zich in om dat aantal te overtreffen. Ze vragen allerlei verenigingen om steun en hopen dat iedereen zoveel mogelijk vrienden meeneemt. Ze zijn blij met de collegevrije dagen aan verschillende universiteiten.

‘Dit zou wel eens het grootste studentenprotest kunnen worden sinds 1988’, aldus Sander Breur van de LSVb. De studenten herinneren eraan dat meer dan 258.000 mensen de petitie minimaalnominaal hebben ondertekend. Aan draagvlak ontbreekt het hen niet, willen ze maar zeggen.

Er zijn ook oproepen buiten de organisatie om. Zo wil een groep studenten in een stoet naar het Malieveld toelopen vanaf station Den Haag Hollands Spoor.

Alle hogescholen en universiteiten hebben een verzoek gekregen of ze de studentendemonstratie willen steunen met een bedrag ter grootte van de kosten voor één langstudeerder. Volgens de LSVb hebben alle universiteiten informeel al toegezegd en doen ook al enkele hogescholen mee. Het geld is bedoeld voor de ordedienst van vierhonderd man die de demonstratie in goede banen moeten leiden. Er zijn portofoons, hesjes en schoonmaakspullen nodig. De ordedienst zal overigens geheel uit vrijwilligers bestaan. Die kunnen zich aanmelden via www.kenniscrisis.nl.

Ook hoogleraren komen op 21 januari naar Den Haag om te demonstreren tegen de bezuinigingen van het kabinet. In vol ornaat zullen ze langs het Torentje van premier Rutte trekken.De optocht vindt ’s ochtends plaats en gaat dus vooraf aan de studentendemonstratie, meldt website Voxlog van de Radboud Universiteit. Het cortège is een idee van de gezamenlijke rectoren van de Nederlandse universiteiten. De Nijmeegse rector Bas Kortmann zou voortrekker zijn en de actie wordt verder voorbereid vanuit de universiteiten van Wageningen, Groningen, Tilburg, Maastricht en Nijmegen, samen met universiteitenvereniging VSNU