Columns

Finland voorbeeldland

Je kan schrijven tot je een ons weegt, maar het duurt decennia totdat de Nederlandse politici het begrijpen. Ik weet niet of ik die enkele blog-lezer heb kunnen overtuigen van maatregelen die ons onderwijs kunnen verbeteren:
1. Beter salaris voor onderwijsgevenden
2. Adequatere opleiding voor docenten
3. Strengere selectie, beter HRM-beleid
4. Minder bureaucratie binnen het onderwijs
5. Macht en verantwoordelijkheid bij docenten
Automatisch stijgt het aanzien en imago leraren.

Gisteren schrijft Marc Leijendekker in het NRC dat Finland met z’n middelbaar en hoger onderwijs altijd aan de top staat, terwijl de onderwijsuitgaven onder het OESO-gemiddelde liggen. Men is in Finland zelfs zo ver gegaan, dat de onderwijsinspectie is afgeschaft. Want als je de juiste, gepassioneerde docenten aanneemt met voldoende opleiding, dan komt het goed. Misschien helpt ’t dat meer mensen NRC lezen dan Trajectum-blogs.

Wat blij zijn we als we studenten uit China krijgen die bij ons een half jaar tot 4 jaar meedraaien. Die hebben de juiste attitude zeggen we dan. Kijk naar de topposities van scholen uit Shanghai bijvoorbeeld.
Maar een juiste werkhouding verander je niet in een handomdraai. Begin met een goeie leerkracht, het liefst in het meervoud, dan pas klimt Nederland (en de HU trouwens ook) naar boven in de rankings.