Nieuws

GroenLinks: geen leenstelsel, geen basisbeurs maar 10.000 euro voor iedere 18-jarige

Jesse Klaver bij de vorige verkiezingen in 2016, foto: Mediateam GroenLinks

In het verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat de partij zaterdag presenteert, staat een opvallend voorstel: geef iedere 18-jarige een startkapitaal van 10.000 euro. Dat mag de jongere gebruiken voor de eigen ontwikkeling. En daarbij kan het gaan om het betalen van collegegeld, maar ook om het opzetten van een eigen bedrijfje.

Het voorstel, dat alvast op de site van GroenLinks is gepubliceerd, moet een alternatief bieden voor het huidige leenstelsel. Dat kwam er vijf jaar geleden mede dankzij steun van GroenLinks. Maar de meeste politieke partijen hebben inmiddels duidelijk gemaakt dat ze iets anders willen. Ook bij GroenLinks was dat al langer duidelijk. Maar de vraag bleef welk alternatief ervoor in de plaats zou komen. Daarin biedt GroenLinks nu duidelijkheid.

Hoe ze dat betalen?

De 10.000 euro moet ook beschikbaar komen voor alle jongeren die de afgelopen jaren onder het leenstelsel vielen. Verder wil GroenLinks de toegang tot een aanvullende beurs van maximaal 400 euro uitbreiden. Jongeren met ouders die 100.000 euro of minder verdienen komen voor zo’n aanvulling in aanmerking, vindt de partij.

Hoe ze dat gaan betalen? De partij kiest voor een vermogensbelasting op miljonairs, van 1 procent voor mensen met meer dan een miljoen euro en 2 procent voor mensen met meer dan twee miljoen. Genoeg voor de plannen die in totaal 2,2 miljard euro gaan kosten volgens de partij.

Andere partijen

Naast GroenLinks komen ook andere partijen met alternatieven voor het leenstelsel. Zo kwam pas geleden de PvdA met het plan voor terugkeer van de basisbeurs. Andere varianten op die basisbeurs zijn ook al gepresenteerd door D66 en nog iets eerder door SP.