Achtergrond

MEER LEZEN!!!

Journalistiekstudent Gianni Schepens verbaast zich over het gebrek aan leesplezier bij veel hbo-studenten. Ligt het aan de verplichte literatuurlijst van de middelbare school? Of is literatuur gewoon te saai en ingewikkeld? Dat laatste zeker niet, constateert Gianni. Hij las zijn boekenlijst opnieuw en kwam tot een Top 10 van romans. Zodat je verder komt dan kookboeken of thrillers.

Een boek lezen is voor ons studenten allang geen gewoonte meer. Laat staan fictie. Liever kijken we naar een film of serie en als we dan toch een boek openslaan, is het vaak een makkelijk te verorberen thriller. De serieuze student leest op zijn beurt louter informatieve boeken. Niks mis mee, maar er is meer! Iemand moet op de bres springen voor de roman en omdat niemand zich geroepen voelt, neem ik die zware taak op me.

Aanleiding was een reportage in Trajectum 7, 2015 waarin verschillende studenten vol trots hun boekenkast toonden. Ik werd verdrietig van de verzamelnamen die voorbijkwamen: sprookjesboeken, kookboeken, fantasyboeken, fotoboeken, managementboeken en zo nu en dan een biografie. Ook kwam er een meisje aan bod dat jeugdliteratuur leuker vond dan volwassenenliteratuur. Het las zo lekker weg. Voor haar studie – want ze was nota bene tweedejaars op de lerarenopleiding Nederlands – moest ze literaire boekenlezen: ‘Ik ben nu bezig in De Avonden van Gerard Reve. Drama!’

Mijn hoofd was al rood van opwinding, maar dit was de druppel die de emmer deed overlopen. De Avonden is een van mijn favoriete boeken. Hoe kon dit meisje, dat niet veel jonger was dan ikzelf, dan toch zo van smaak verschillen?

Om die vraag te beantwoorden: ik denk dat een groot probleem schuilt in De Boekenlijst: schrik der middelbare scholieren. Ook ik zwoegde me door romans als De Avonden heen en vond het vlees noch vis. Bij Engels lazen we The Catcher in the Rye, maar als iemand in steenkolenengels voorlas, haakte ik al gauw af.

Het verschil met sommige leeftijdsgenoten, is dat ik die boeken rond mijn twintigste ben gaan herlezen. Ik vond het een erezaak de ingewikkelde teksten te begrijpen. Dat ingewikkelde bleek echter wel mee te vallen en ik denk dat veel jongeren die hun boekenlijst zouden herlezen, hetzelfde zouden ervaren.

Daarom bespreek ik tien romans, in de hoop je te enthousiasmeren. Ik bespreek vooral het coming-of-age-genre, wat voor studenten een feest van herkenning moet zijn. Ook De Avonden en The Catcher in the Rye komen langs.

1.  THE CATCHER IN THE RYE,  J.D. SALINGER
Lees de recensie!

2. DE AVONDEN  GERARD REVE

3. OBLOMOW – IWAN GONSTJAROV

4. LESS THAN ZERO – BRET EASTON ELLIS

5. DE UITVRETER – NESCIO

6. THE GREAT GATSBY – F. SCOTT FITZGERALD

7. BRIGHT LIGHTS, BIG CITY – JAY MCINERNEY

8. PHILIP HUFF – BOEK VAN DE DODEN

9. RED ONS MARIA MONTANELLI – HERMAN KOCH

10. THE ART OF FIELDING – CHAD HARBACH