Achtergrond

Hogeschool Utrecht of universiteit: Waar lunch je beter?

We wonen naast elkaar: Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. Waar lunch je beter? Waar is het lekkerder, veelzijdiger en goedkoper? En wie heeft de meest karaktervolle tentjes?

Whaaaaa, honger! Het is lunchtijd. Waar ga je heen, als de temperaturen gigantisch oplopen en je niet naar buiten wil? (Sorry Broodje Ben, Mo & Zonen of de Falafelman, we komen weer als de temperatuur zakt onder de 25 graden). En wie heeft het beter, de HU-populatie of die van de UU? We hebben eens wat vergeleken op gebied van geld, smaak, rariteiten en meer.

Waar kun je terecht op de UU?

Educatorium: Grootste restaurant van het Utrecht Science Park met verschillende foodcourts. Hier kun je overdag nog een goedkope maaltijd scoren, maar ook gewoon een boterham met kaas kopen.

Madam Jeanette: Het enige restaurant in zuid-west hoek waar behalve studenten en medewerkers van Diergeneeskunde ook bezoekers van de dierenkliniek welkom zijn. Met een dienblad loop je langs het buffet om het gewenste eten en drinken te pakken.

Café Minnaert: Een koffiebar met echte bonenkoffie, waar je ook panini’s en andere lunchgerechten kunt bestellen die dan voor jou in de keuken bereid worden. Bij mooi weer is er een terras.

Restaurant Vening Meinesz gebouw: Restaurant zonder eigen naam in het gebouw van Geowetenschappen waar je de normale lunchgerechten kunt vinden.

Waar kun je terecht op de HU?

Kantine: Restaurant in het gebouw van Padualaan 97, met grote ramen die uitkijken op schapen en het viaduct van de A27. Met een dienblad loop je langs het buffet om je eten en drinken te pakken.

Foodcourt: Een ruimte op de begane grond van het pand van Padualaan 101, waar je Chinees, Japans en Vietnamees kunt eten of een koffie met tosti of taart. Sinds kort verkopen ze er ook bubble tea.

MAMS coffee & more: Een koffiebar op de begane grond van Heidelberglaan 15, waar wat panini’s en broodjes kunt kopen.

Over smaak valt te twisten

Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over de lunchplekken. Is het vechten voor een plek? Is het aanbod aantrekkelijk, gezond en betaalbaar? Uit onze minipeiling op Instagram bleek de UU-populatie in het algemeen minder tevreden dan de HU-populatie.

Peiling onder 59 Instagram-volgers van DUB: (het journalistieke platform van de Universiteit Utrecht)

Peiling onder 38 Instagram-volgers van Trajectum:

Stemmers konden hun antwoord toelichten:

Opmerkingen van UU’ers:

  • Te weinig open 8x
  • Te duur 7x
  • Te weinig locaties 5x
  • Te weinig plantaardige producten 2x
  • Wel lactose en glutenalternatief, maar niets warms

Opmerkingen van HU’ers

  • Te duur 9x
  • Te weinig keuzes voor eenvoudig eten 3x
  • Te weinig locaties 2x

De studenten in onze video vinden er ook van alles van. Over één ding zijn de studenten van Instagram en de studenten uit de video het eens: Het is TE DUUR!

Rariteiten

Tip voor je brein: Loop elke dag door een omgeving die je niet kent (aldus Albert Einstein) Elke dag ergens anders lunchen, brengt wat avontuur in je dag. Je komt erachter wat een meditatietrap is, waar ze hun huisdieren onder de tafel hebben liggen, waar dat meisje werkt met die jungle-tatoeages en waar die aardige meneer iedereen verwelkomt met zijn zelfgemaakte soepen.  

Opmerkelijk fenomeenWaar?
Hele onhandige trap (meditatietrap).HU. Kantine op Padualaan 97
Enige echt duurzame gebouw van De UithofHU. MAMS, op Heidelberglaan 15
Grootste architectonische blunder van de Uithof (schimmelsloot in plaats van zonnig terras)HU. Food Court, op Padualaan 101
Een shop waar je gratis spullen kunt halen, van toetsenbord tot koffiezetapparaatUU. Educatorium Leuvenlaan 19
Een terras aan het water, rustgevend tussen de witte jassenUU. Kantine De Brink van Geneeskunde Heidelberglaan 100 (Naast het UMC)
DU Hier mag (of eigenlijk: moet) je je huisdier meenemen in het restaurantUU. Madame Jeanette, Yalelaan 34

Funfacts:

Wat?Universiteit UtrechtHogeschool Utrecht
Meest verkochte broodjeEducatorium: broodje gegrilde groenten met huhammara (4,40 euro)Hoi Anh: broodje vega saté (5,25 euro)
Meest verkochte smoothieEducatorium: yoghurt mango fruit (2,60 euro)MAMS: mango-ananas (4,35 euro)
Soepje?Kantine: twee soorten per dag (klein 1,50/groot 2,20)Kantine: twee soorten per dag (2,50 euro)
Duurste koffieGütenberg: Cappuccino 3 shotjes (4 euro)  MAMS: Koffie karamel XL met havermelk (5,45 euro)
Grootste eetplekEducatorium (250 plaatsen)Kantine PL 97 (84 plaatsen)

Hoe ver moet je lopen?

Jahaa, we weten dat we 10.000 voetstappen behoren te zetten en niet de hele dag moeten zitten. Maar in praktijk willen we het liefst onze lunch zo dicht mogelijk bij onze laptop, toch? Wat dat betreft kun je dus beter aan de HU werken. Want in elk van de 7 HU-panden kun je tenminste een croissantje krijgen. De universiteitsmedewerkers hebben minder keus. Hier zijn slechts 3 restaurants en 1 koffiebar met lunchmogelijkheid. De laatste jaren zijn verschillende kantines gesloten, zodat je vaker naar buiten moet,

Biologisch verantwoord (en vegan en zo)

‘Vlees is lekkerder dan groente. Een leven zonder vlees kan ik me niet voorstellen’, zegt een student in deze video. De trend blijft aanhouden: Nederland eet steeds meer vlees, ondanks het groeiende aantal vegaburgers. (Was dat misschien de reden dat de HU toch weer stiekem de bitterbal in het assortiment frummelde?)

Hoewel duurzaamheid hoog op het prioriteitenlijstje van beide instellingen staat, is geen een (!) indoor lunchtentje nog volledig vegan. Maar als je goed zoekt, vind je paddenstoelenkroketten en vegakip. En vanaf september stroomt er havermelk uit de koffieautomaten van de HU en bij een kwart van de automaten op de UU.

Hoeveelheid (cijfers)

Cijfers? Booooring! Oké, dan zetten we de meest belangrijke cijfers even op een rijtje, grondig onderzocht.

Wat?UULocatie UUHULocatie HU
Aantal kantines:4Educatorium, Madame Jeanette, De Brink en Vening Meinesz gebouw1Padualaan 97
Aantal indoor eettentjes:0x1Hoi Anh in PL101
Aantal mini-SPAR’s1Koningsberger1Heidelberglaan 7
Aantal luxe koffietentjes2Gütenberger, Café Minnaert2MAMS in HL15 en PL101

Plattegrond

Een overzicht van de ‘verborgen’ eetplekjes in het Utrecht Science Park:

Conclusie

De een eet het liefst in de buurt van een arts en de ander doet alles het liefst naast zijn blaffende teckel. Over smaak valt niet te twisten. Daarom hebben we geen conclusie durven trekken. Maar wat ons betreft eten we tussen de witte jassen. Wel zo veilig.