Nieuws

HU-docent aangehouden tijdens bezetting ABP-kantoor

Felix van Vugt als bezetter bij het ABP / foto: Extinction Rebellion

HU-docent Felix van Vugt was een van de twintig actievoerders van Extinction Rebellion die vrijdag de hal van het ABP-kantoor in Amsterdam bezetten. Hij is samen met zijn medestanders door de politie opgepakt wegens huisvredebreuk en ’s avonds weer vrijgelaten. De actievoerders willen dat het pensioenfonds stopt met investeren in fossiele energie.

Het pensioenfonds ligt onder vuur vanwege de investeringen in bedrijven die fossiele energie produceren, waaronder Shell. Onder meer onderwijsinstellingen en gemeenten roepen het ABP op hier geen geld meer in te steken en te investeren in milieuvriendelijke energie.

Van Vugt is docent bij het Instituut Archimedes en een van de oprichters van Fossielvrij Hoger Onderwijs Utrecht. Ook deze groep zet zich in voor het stoppen van fossiele investeringen van het ABP ten gunste van duurzame energiebronnen. Hij deed op persoonlijke titel mee aan de bezetting van Extinction Rebellion.

Busjes met ME

Zo’n twintig personen wandelden afgelopen vrijdag rond 15:30 de hal van het ABP aan de Zuidas in Amsterdam binnen. Een divers gezelschap van actievoerders van vijftien tot in de tachtig jaar. Na een half uur verschenen de eerste agenten. Later kwamen meerdere busjes met ME. De politie sommeerden de bezetters verschillende keren om te vertrekken.

Toen zij daar geen gehoor aan gaven werden zij in het begin van de avond in een stadsbus gedirigeerd en met loeiende sirenes naar een cellencomplex in Osdorp vervoerd. Dat ging zonder geweld gepaard. ‘De politie gedroeg zich allervriendelijkst; wij zijn ten slotte geweldloos’, zegt Van Vugt. Hun rechten zijn voorgelezen en de actievoerders werden gefouilleerd. Uiteindelijk werden de arrestanten vanaf 22.00 uur vrijgelaten.

Burgerlijk ongehoorzaam

Tijdens een korte speech voor zijn medestanders (filmpje op Twitter) zegt hij dat het zijn eerste actie is waarbij hij ‘burgerlijk ongehoorzaam’ is (er klinkt applaus). In zijn persoonlijk leven doet hij veel aan duurzaamheid. ‘Maar dat is niet genoeg’, oppert hij. Zo’n actie bij het ABP heeft een grote impact, denkt hij.

Van Vugt: ‘Je kunt plantaardig eten of stoppen met vliegen. Maar als je echt wat wilt doen dan moet je die giganten als het ABP omkrijgen.’ Enkele kleine pensioenfondsen kondigden aan te stoppen met investeringen in fossiele energie. ‘Wij voeren de druk op. Actievoeren werkt. Dat blijkt.’

Het is nog niet bekend of de bezetters een boete krijgen of dat er een rechtszaak volgt.

Ook interessant: HU verwacht meer eerstejaars, landelijk waarschijnlijk forse daling