Interview

HU-student Quincey Mok maakt zich hard voor studentenwelzijn

Foto: Kees Rutten

HU-student Quincey Mok heeft haar studententijd op pauze gezet en zit in het bestuur van de studentenbelangenvereniging VIDIUS. Wat doet ze daar, hoe combineert ze al haar activiteiten en wie is Quincey eigenlijk? ‘Ik wil de stem van de student laten horen’

Je zit, behalve VIDIUS, in de instituutsraad van jouw opleiding HBO ICT en de begeleidingscommissie van de HU die zich bezighoudt met gemeenschapsvorming en studentbetrokkenheid. Dit zijn allemaal beleidsmatige functies. Hoe hou je al die ballen in de lucht?
‘Mijn functie bij VIDIUS is een fulltime functie van werkweken van 36 tot 40 uur, en regelmatig werk in de avond. Het is een jaar waar je je volledig aan de functie commit. Ik vind het een geweldig jaar, maar ik moet natuurlijk op mijn mentale welzijn letten. Studentenwelzijn is iets waar ik mezelf hard voor maak. Je ziet steeds vaker dat bestuurders uitvallen, omdat het ze te veel wordt. Ik denk dat ik een gezond werk- en privéleven-balans heb, door gewoon ‘nee’ te kunnen zeggen tegen bepaalde dingen. En ik zorg goed voor mezelf.’ 

Hoe doe je dat?
‘Door vrienden op te zoeken, avondjes rust nemen, hiken in de natuur en boeken te lezen. Ik lees momenteel De Wereld Van Sofie van Jostein Gaarder, een roman over de beginselen van de filosofie. Getipt door een vriend en het bevalt me. Ik heb zelf een technisch pakket gehad op de middelbare school, maar vind het leuk om mezelf op deze manier te ontwikkelen. Verder heb ik met mijn vrienden een albumclub: een soort boekenclub, maar met muziek. Dan komen we bij elkaar en dobbelen we. Wie het hoogst gooit, mag een album uitkiezen en dat we dan gaan luisteren.’

Welk album vind jij het mooist?
A Moment Apart van ODESZA. Ik ben in 2019 naar hun concert geweest met een goede vriend. Hij heeft afgelopen januari een zelfmoordpoging gedaan en is er niet meer. De eerste maanden waren pijnlijk en verdrietig, op z’n zachts uitgedrukt. Ik vond het rouwen lastig. Het is belangrijk om erover te kunnen praten en ik heb veel steun gehad van mijn docenten. Ik heb veel met ze gepraat, na de les of tussen door op afspraak.

Die knauw heeft me later juist kracht gegeven en nu motiveert het me om er voor anderen te zijn. Ik weet uit eigen ervaring hoeveel impact hulp kan hebben. Ik wil er voor studenten zijn, ik wil de stem van de student laten horen. Niet enkel die van de HU-studenten, maar die van iedereen die in Utrecht studeert.’

Is dat ook waar VIDIUS zich voor inzet?
‘VIDIUS is de belangenbehartiger voor alle studenten in Utrecht. We opereren als vakbond en streven ernaar de belangen van studenten te behartigen op verschillende onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Hogeschool Utrecht, Marnix Academie, en de Universiteit voor Humanistiek. Ons werk omvat zowel mbo-, hbo- als wo-instellingen.’

‘VIDIUS staat voor het welzijn en de rechten van studenten. We zetten ons in voor studentenwelzijn, bieden rechtshulp en hebben zelfs een team van rechtenstudenten. Momenteel zijn we in gesprek met verschillende organisaties om de belangen van studenten nog effectiever te behartigen. En ik heb hier een rol in als vicevoorzitter.’

Wat doet een vicevoorzitter?
‘De vicevoorzitter is een bestuurslid dat zich richt op de inhoud. Maar als de voorzitter afwezig is, ben ik de tweede woordvoerder. Voor de rest houd ik me bezig met verschillende soorten externe portefeuilles. Ik heb dus geen functiegebonden taak zoals de penningmeester. Mijn persoonlijke portefeuille omvat zorg, onderwijs en medezeggenschap, waarbij ik afspraken plan met onderwijsinstellingen. Ik heb onlangs bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek gehad met het college van bestuur van Hogeschool Utrecht.’

Waarover?
‘We zitten nog in de kennismakingsfase, dus daar kan ik inhoudelijk nog niets over zeggen.’

Wat wil je uit dit bestuursjaar halen?
‘Ik ben technisch ingesteld en heb op de middelbare school ook alleen technische vakken gevolgd. Nu doe ik een HBO-ICT opleiding met de afstudeerrichting Artificial Intelligence. Deze functie bij VIDIUS zie ik als zoektocht naar wat ik later wil. Ik vind zowel de technische wereld als de beleidsmatige kant zeer interessant. Ik leer ontzettend veel tijdens deze functie. Zoals dat het belangrijk is om een verbinder te zijn en verschillende perspectieven samen te brengen. En al deze ervaringen helpen mij weer te onderzoeken wie ik zelf ben.’ 

Worstel jij met zelfmoordgedachten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl.