Achtergrond

Ik ben: Meer dan fotograaf

Raymond Rutting (47)
Fotograaf
Oprichter stichting The Art of News

Hij mocht kiezen van zijn vader: rijlessen of een camera. Raymond Rutting koos het laatste en werd fotograaf. Selfmade. De wereldberoemde foto van het naakte, rennende meisje in Vietnam die hij in een documentaire had gezien stond op zijn netvlies. Dat soort foto’s wilde hij maken.
Een nieuwsfoto moet beroeren, zowel de mening beïnvloeden als mooi zijn om naar te kijken. Zoals zijn foto uit 1995 van de watersnood in Nederland: mensen op een dijk, ze geven zandzakken aan elkaar door. Die saamhorigheid. De verenigde kracht tegen het water.

Vergelijkbaar heftige taferelen heeft Raymond Rutting in 25 jaar gezien. Irak, Afghanistan, India, Afrika. Hij wist meestal emotioneel op afstand te blijven. Tot in Congo. Daar hoorde hij verhalen van mishandelde, verkrachte vrouwen, zo vreselijk dat de verslaggever met wie hij op reis was kotsend naar buiten liep.

Het was een keerpunt. Het moment om wat terug te doen in plaats van zeker te weten dat degene die hij op de foto zette na twee weken dood zou zijn. Hij richtte de stichting The Art of News op en veilde zijn foto’s. De opbrengst ging naar een nieuw opvanghuis voor de vrouwen in Congo. En toen hij terugging, wist hij niet wat hij zag. Een koeienstal had plaatsgemaakt voor een echt gebouw, met een ziekenhuisje erbij. En de vrouwen, zo dankbaar.

In Nederland houdt hij lezingen met zijn stichting. Om te vertellen over zijn bewogen leven als fotograaf, over zijn goede doelen. Maar ook om te laten zien dat fotojournalistiek een uniek vak is dat door niemand anders kan worden gedaan dan door, het moge duidelijk zijn: de fotojournalist.
Raymond Rutting houdt altijd zijn linkeroog open als hij fotografeert. Voor de veiligheid, maar ook omdat je nooit weet wat er buiten je lensopening gebeurt.

Nog tot 10 okt is de tentoonstelling met portretten die Raymond Rutting maakte in Afrika te zien is in FEM-gebouw. Meer weten: www.raymondrutting.com of www.theartofnews.nl