Achtergrond

Ik ben: Remko van Broekhoven, idealist

Andere jongetjes willen brandweerman of dokter worden, Remko verzetsstrijder. Zijn held toen: Che Guevara. Zijn helden nu: Martin Luther King en Gandhi. Als zevenjarige verslindt hij geschiedenisboeken, als twaalfjarige komt hij op Cuba.
Hij fantaseert wel eens hoe het leven zou zijn als revolutionair, of als burgerrechtenstrijder in de jaren zestig in Amerika. Geen Martin Luther King, maar een gewone blanke jongen die de trein pakt naar het zuiden om mee te doen aan de Mississippi Summer van 1964, vanuit de gedachte: Als zij onvrij zijn, ben ik ook onvrij. Verzetsstrijder wordt Remko niet, wel politiek filosoof, journalist en docent politiek.
Iemand zei laatst tegen hem: ‘Idealisme is zóóó jaren zestig’. ‘Hoezo?’, reageerde hij. ‘Idealisme is springlevend! In Libië betalen ze er bloed, zweet en tranen voor. Goddank – en helaas – is idealisme van alle tijden.’
Modern idealisme, daar gaat zijn nieuwe boek Verbeter de wereld, begin om halfelf over, al wil hij het eigenlijk liever niet modern noemen. Idealisme zoals Remko het ziet is bij voorkeur zonder geweld, want dat maakt alleen maar kapot, kijk naar Libië. Er waren en zijn genoeg vreedzame bewegingen. Denk aan Gandhi en Mandela in zijn latere jaren. Aan de Adbusters nu, The Yes Men en reverend Billy, een man die zich als dominee voordoet en die predikt tegen vercommercialisering.
Tussen nietsdoen en revolutie zit een hele wereld. Mensen willen zich wel betrokken voelen, maar met een zekere mate van vrijblijvendheid. De mens is in essentie egoïstisch, ja, maar ook altruïstisch. Ik geef een tientje en krijg een goed gevoel. Welbegrepen eigenbelang, noemt Remko dit.
Wat volgens hem ontbreekt is een overkoepelende beweging die de boel op zijn kop zet. Die vragen beantwoordt als: hoe moet het met het milieu? Wat betekent democratie nog? Die beweging zou hij graag mee aanvoeren.

Verbeter de wereld, begin om halfelf: idealisme voor realisten, Remko van Broekhoven, Uitgeverij Paradigma, € 16,95
We geven vijf exemplaren weg. Mail tirzah.schnater@hu.nl, vertel hoe idealistisch jij bent en maak kans!