Nieuws

Jaap van Voorst stopt als directeur Instituut Archimedes

Instituutsplein Archimedes / foto: Kees Rutten

Jaap van Voorst legt zijn functie als directeur van het Instituut Archimedes per 1 februari neer. Wel blijft hij verbonden aan de HU: hij begint als directeur bij het nieuwe Centre of Expertise ‘Talent & Skill’. Martha Stuy neemt zijn taken tot 1 mei als interim-directeur over.

Dat maakt het college van bestuur vandaag bekend op HU.nl/onderzoek. Van Voorst is per 1 februari begonnen als programmadirecteur bij het nieuwe Centre of Expertise ‘Talent & Skill’ van de HU. Stuy werkte sinds vorig jaar als externe voorzitter van de instituutsraad bij Archimedes.

Het aanstellen van Stuy als externe voorzitter– naast de gekozen voorzitter – volgde op een langlopend conflict tussen instituutsraad en directeur. De partijen stonden meerdere keren tegenover elkaar, plannen voor onder andere gepersonaliseerd leren van de directeur kregen geen goedkeuring van de raad.

Kamervragen

Ook zegde de raad het vertrouwen in de directeur op vanwege zijn manier van leidinggeven en omgang met de medezeggenschap. Dat leidde tot Kamervragen van de SP. Door bemiddeling van het college werd het conflict in maart vorig jaar bijgelegd.

Het Centre of Expertise Talent & Skill wil in samenwerking met andere onderwijsinstellingen in de regio oplossingen zoeken voor problemen in de educatieve  sector, zoals het lerarentekort en toenemende diversiteit van de leerlingen. Talent & Skill is het derde Centre of Expertise van de HU. Eerder startten U Create (voor de creatieve sector en gezondheidszorg) en Smart Sustainable Cities (voor duurzame stedelijke ontwikkeling).