In Beeld

Laatste dag vuilnisstaking en het USP stinkt

De Bisschoppen aan de Cambridgelaan. Foto: Lisa de Vries

Sinds vorige week dinsdag hebben de vuilophalers geen zak meer opgeraapt. Uit onvrede over de cao staken ze al 7 dagen. Vandaag is de laatste dag en dat is maar goed ook. Het Utrecht Science Park stinkt.

Utrecht verandert langzaam in een vuilnisbelt. Op de Neude vlogen de lege blikjes je zondagmiddag letterlijk om de oren, want het woei. Op het USP is het niet veel beter. De stank begint ondraaglijk te worden in sommige hoeken.

De 190 duizend gemeenteambtenaren moeten beter betaald krijgen, vinden FNV en CNV.  Deze vakbonden eisen daarom een loonsverhoging van 12 procent en automatische prijscompensatie. Dat wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tot nu toe niet. De werknemers hopen het daarom met stakingen te bereiken. Een vuilnisman verdient nu zo’n 1.750 euro netto per maand, overigens. 

Om rommel en ongedierte op straat te voorkomen riep het stadsbestuur haar burgers op hun vuilnis binnen te houden. Naar de milieustraat rijden had geen zin, want die is vanwege de stakingen gesloten. De vakbonden hebben beloofd vanaf morgen alles alsnog op te halen. Van een toegenomen rattenplaag is trouwens geen sprake, laat ongediertebestrijder Ruud Elbertse weten aan RTV Utrecht.