Nieuws

Lerarenopleidingen krijgen studievereniging

Chiel Boot, Pim Burghoorn, Robin de Leeuw, Dilara Bagci, Saskia Leferink
Bestuursfoto Educa. V.l.n.r.: Chiel Boot, Pim Burghoorn, Robin de Leeuw, Dilara Bagci, Saskia Leferink

Feest voor alle studenten aan de lerarenopleidingen van de HU: ze hebben vanaf nu een gezamenlijke studievereniging: Educa. Robin de Leeuw is medeoprichter en voorzitter. ‘We zijn in mei dit jaar op het idee gekomen, maar het speelde eigenlijk al langer. Er heerste onvrede dat er geen studievereniging bestond.’

En dus besloot Robin, tweedejaarsstudent aan de lerarenopleiding Natuurkunde, om een studievereniging te beginnen. ‘Een coördinator zei dat hij me wilde helpen en het leek me een leuke uitdaging. Ik heb een vriend gevraagd en we zijn gaan zitten met z’n tweeën. Binnen een uurtje hadden we zo’n tien mensen om ons heen verzameld.’

De gloednieuwe studievereniging Educa vraagt 15 euro contributie en de eerste activiteit, naast de openingsborrel, staat al gepland: een workshop in het teken van houding en status voor de klas. ‘We willen één keer per kwartaal een workshop of lezing organiseren’, vertelt Robin. De inhoud is instituut-breed, het gaat dus over thema’s die alle lerarenopleidingen verbinden.

Bèta

De meeste Educa bestuurs- en commissieleden volgen een opleiding in de bèta-tak. Dat is ook niet zo gek: het initiatief komt vanuit studenten van de lerarenopleiding Natuurkunde. Vier van de vijf bestuursleden volgen de lerarenopleiding Natuurkunde, de vijfde volgt de opleiding Wiskunde. Onder de leden is wel een grote diversiteit te zien. ‘Het is vaak fout gegaan met studieverenigingen binnen onze opleiding. Dan hadden ze te weinig leden. Daarom laten we deze keer alles los. De vereniging staat open voor studenten van alle lerarenopleidingen, ook voor de pabo’, vertelt Robin. ‘We laten het afhangen van vraag en aanbod. Ook iedereen die ideeën of tips heeft kan deze met ons delen. We zijn voor brede inspraak’, zegt Robin. Er is al inmenging vanuit de lerarenopleiding Geschiedenis.

De officiële opening is op woensdag 14 november. ‘In principe staat alles’, zegt Robin. ‘Er liggen alleen nog wat papieren bij de notaris.’ Bestuurs- en commissieleden zijn te herkennen aan hun Educa-hoodie.