Nieuws

‘Minder scholieren gaan studeren’

Denk je dat je nog aan studie zult beginnen na invoering van het leenstelsel? Dat is de hamvraag in de enquête studerenmoetkunnen.nl van FNV Jong en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Studerenmoetkunnen is een grootschalig onderzoek onder scholieren, studenten en hun ouders naar de gevolgen van het invoeren van een leenstelsel. Uit de eerste tussenstand blijkt dat dat minder scholieren gaan studeren en wie nog wel gaat studeren, zal onder financiële druk minder tijd aan de studie besteden. 

Tweederde van de scholieren en de mbo-studenten geeft aan naar het hoger onderwijs te willen. Als de studiefinanciering wordt omgezet in een studielening, dan ziet wellicht de helft af van het studeren aan het hoger onderwijs. De hoge studieschuld houdt hen tegen om door te studeren, blijkt uit de enquête. 
 
Ook de ouders maken zich grote zorgen over het leenstelsel. Negen op de tien ouders maakt zich zorgen over de toekomstige studieschuld van hun kind. Ook denkt tweederde van de ouders dat de angst van hun kind voor een studieschuld een rol speelt in de keuze of hij of zij wel of geen hoger onderwijs gaat volgen. Ruim een kwart van de ouders denkt dat zijn kind waarschijnlijk afziet van een studie als de studiefinanciering omgezet wordt in een lening. 74% vindt het afschaffen van de studiefinanciering onacceptabel.