Nieuws

Mondkapje verplicht in de HU-gebouwen (en de andere maatregelen op een rij voor als je de kluts kwijt bent)

Mondkapjesplicht
Foto: Kees Rutten

In de persconferentie die gisteren werd gehouden, maakten premiere Rutte en minister De Jonge bekend dat het dragen van een mondkapje straks verplicht wordt. In de HU-gebouwen geldt nu nog een advies voor het dragen van een mondkapje, maar vanaf 1 december geldt het als een verplichting .

Ben je ondertussen de kluts even kwijt van welke maatregelen er gelden vanaf donderdag? Lees dan verder.

Het belangrijkste: bioscopen, theaters, musea, pretparken, buurthuizen, bibliotheken en zwembaden mogen weer open. Wel met de bekende restricties voor de groepsgrootte en het afstand houden. Ook moet je van tevoren reserveren.

De horeca blijft voorlopig nog dicht. De kans bestaat dat daar pas in januari weer verandering in komt en zelfs dat staat op losse schroeven. De uitbaters op de HU zijn trouwens nog gewoon open, dus haal daar vooral een lekkere lunch! Of kijk deze video, die Trajectum opnam in de keuken van Zenwich, om inspiratie op te doen voor een gezond avondmaaltje.

  • Winkels, behalve supermarkten, moeten om 20.00 uur sluiten. Er mag nog steeds geen alcohol worden verkocht na 20.00 uur en je mag er niet mee over straat.
  • Er mogen weer iets meer mensen samenkomen. Naast je eigen huishouden staat die teller nu op drie. Buiten mag je met vier mensen bijeenkomen in plaats van maximaal twee.
  • Thuiswerken is nog steeds het devies, tenzij het echt niet anders kan.
  • Het dringende advies om in elk geval tot half januari niet naar het buitenland te reizen, staat nog steeds.
  • Sporten blijft beperkt mogelijk. Vanaf morgen mag dat met vier mensen in plaats van twee. Sportscholen blijven open, sportkantines, douches en kleedkamer blijven dicht.
  • De verplichting om een mondkapje te dragen (er komt een wet) vanaf 1 december geldt voor alle publieke ruimten, zoals winkels, musea, restaurants en theaters.

(Hoe) vieren we Sint en Kerst?

Het sinterklaasfeest kan nog ingewikkeld worden. De premier adviseerde hiervoor om het eventueel te verdelen over meerdere dagen als de groep te groot wordt. We hoeven in elk geval geen versoepelingen te verwachten voor 5 december.

Hoe we Kerst kunnen vieren, is nog niet zeker. Daarover komt mogelijk op dinsdag de 8ste december meer duidelijkheid.

Testen in quarantaine

Stel dat je via de coronamelderapp of het bron- en contactonderzoek van de GGD in aanraking bent gekomen met een coronapatiënt, dan moet je tien dagen in quarantaine. Die regel verandert per 1 december: vanaf dan geldt dat mensen zich ook mogen laten testen als ze geen klachten hebben. Zit je in quarantaine, dan mag je na vijf dagen een test laten doen. Bij een negatieve uitslag mag je de quarantaine beëindigen.

Het is de komende tijd nog even pittig, maar om met de woorden van Rutte te spreken: ‘Er gloort voorzichtig licht aan het eind van de tunnel.’ Er zijn positieve woorden voorbij gekomen over een vaccin, en dat geeft de burger moed.

Lees ook: HU verdubbelt fysiek onderwijs vanaf blok B.