Nieuws

‘Geef leraren geen langstudeerboete’

De langstudeermaatregel zou niet moeten gelden voor leraren die naast hun werk een deeltijdopleiding volgen. Dat ontmoedigt hen om zich te blijven ontwikkelen, vindt CNV Onderwijs.

In een brief (pdf) aan de leden van de Tweede Kamer vraagt CNV-bestuurder Willem Jelle Berg aandacht voor verontruste leraren die het verhoogde collegegeld voor langstudeerders moeten betalen.

Sinds drie jaar mogen docenten een ‘lerarenbeurs’ aanvragen om zich bij te scholen. Naast hun baan kunnen ze dan bijvoorbeeld een masteropleiding volgen. Zij studeren dus in deeltijd. Als hun eenjarige masteropleiding over een periode van twee jaar wordt uitgesmeerd, dan moeten ze bij de minste of geringste vertraging meteen het verhoogde collegegeld voor langstudeerders betalen.

‘Het valt aan onze leraren moeilijk uit te leggen dat zij een boete krijgen van drieduizend euro, omdat zij in deeltijd studeren’, aldus Berg. Daarom zou de minister voor leraren een uitzondering op de maatregelen moeten maken.

Morgen wordt de begroting van OCW besproken in de Tweede Kamer. Dan zal de wet op het verhoogde collegegeld voor langstudeerders naar verwachting opnieuw ter sprake komen, al is de wet afgelopen juli al aangenomen.