Achtergrond

De Grote Pizzatest 2010

Pizza: het ideale recept voor bankhangdagen, feesten en partijen. Snel, goedkoop en, met een beetje goede wil, ook best gezond. Maar welke pizzaboer programmeer je onder je sneltoets? Wie bezorgt in de oogwenk dampende pizza’s met knapperige bodem, sappige tomatensaus en perfect smeltende kaas? Dat hebben wij voor je uitgezocht. Dames en heren: De Trajectum Pizzatest 2010.
Men neme: Een testpanel van dertien. Ieder jurylid uitgerust met een rammelende maag, feilloos reukvermogen en een kritische pen. Een lege tafel, scherp mes en een bak pepermuntjes. De lijst met telefoonnummers van Utrechts populairste pizzeria’s in de aanslag en briefje op de deur; ‘de bezorgers moeten kloppen want de bel doet het niet.’ 

De pizza: Dit jaar hebben we voor de vier kazen soort gekozen. Dit omdat dit de enige pizza is die én vega (de helft van de jury eet geen vlees) is én bij elke pizzabezorger op het menu staat.

Sarracino
WINNAAR
1. Sarracino
030-2713311 – Adelaarstraat 112
QUATTRO FORMAGGI tomaat, 4 soorten kaas
 

Cijfer: 7,9
Presentatie:
De blauwe kaas in naar een kant gedreven. Het vet sijpelt de doos uit. De geïllustreerde pizzadoos met een lachende papperige pizzabakker erop.
Ruikt als: Gesmolten kaas.
Smaakt als: ‘De pizzahemel!’, ‘Topnotch bezorgpizza!’, ‘Een verse pizza!’, wordt er door het panel geroepen. Panellid Anouschka: ‘Even lekker als de aardappelpaprikakaasuiensoep van mijn vader.’
Klinkt als: Voor Tashina klonk het: ‘mmmm… Lucky Fonz III’, Olga oordeelde: ‘MEER!!’, Andreetje hoorde ‘Slayer op z’n retour’ in de pizza, Quintus omschreef het als een ‘A nummer’, Annemarijn riep alleen maar ‘Wiiiihooeeee!!’ en Frank kroonde Sarracino voor het gemak als ‘winnaar van VOLGEND jaar’. Pfff… dat scheelt ons in 2011 weer een pizzatest. 
Bodem: Lekker juicy.
Bijzonder: Op de folder van Sarracino adverteren ze (terecht) met de nummer 1 status van Trajectums pizzatest 2009. Dit jaar blijven ze onverslagen. Al scoorde ze vorig jaar wel een 8 dus dat is een daling van 1/10.
Prijs: € 9,00

Verdi
BESTE PRIJS/KWALITEIT
2. Verdi
Bezorgen via www.thuisbezorgd.nl – Van Bijnkershoeklaan 407 – 409
QUATTRO FORMAGGI tomaat, 4 soorten kaas, oregano

Bezorgtijd: 15 minuten
Cijfer: 7,7
Presentatie: Een knappe pizza in een dertien in een dozijndoos.
Ruikt als: Lekker….
Smaakt als: Niet te sterk overheersende kaassmaken op een stevige bodem. Netjes, niks mis mee.
Klinkt als: Een aanrader. Het is qua prijs/kwaliteit verhouding de perfecte studentenpizza.
Bijzonder: Verdi dingt dit jaar voor het eerst mee naar de Trajectum pizzatest en knalt meteen de top 10 in. Het is tevens de enige pizza die door de jury unaniem met een voldoende werd beloond.
Prijs: € 8,50

Casa Italia
DUURSTE, maar wel het SNELSTE
3. Casa Italia
030-2544111 – Adriaen van Ostadelaan 14

QUATTRO FORMAGGI tomaat, kaas, parmezaan, mozzarella, gorgonzola

Cijfer: 7,0
Presentatie: De pizza is verpakt in een doos die het best kan worden omschreven als: een fleurige kleurplaat. De testcase zelf ziet er goed uit. Rond, regelmatige kaasverdeling en een niet te dik/niet te dunne lichtbruine korst.
Ruikt als: Een Italiaans restaurant.
Smaakt als: Stevig, mals met een flinterdunne bodem. Een dikke plus.
Klinkt als: We vinden hem chique, maar wel prijzig. Of zoals de jury pakkend omschrijft: ‘Een feestje in St. Tropez. Te duur, maar wel lekker.’ En ‘Italo-disco uit de early eighties; niet ieders smaak, maar wel de mijne.’ (Maarten)
Bodem: Stevig en dun.
Bijzonder: Er lijkt een flinke snuf suiker in te zitten, maar dat is eigenlijk, tja…wel lekker dus.

Prijs: € 13,95

Pizzeria Valentino
4. Pizzeria Valentino
030-2936768/2936640 (bij drukte) – J.P. Coenstraat 82a

PIZZA QUATTRO FORMAGGIO tomaat en vier soorten kaas

Cijfer: 6,7
Presentatie: De pizza zit in een vrolijke doos. De jury valt unaniem voor de Italiaanse looks. Een enkeling merkt wat argwanend de plas vet die in het midden op. Een jurylid heeft later haar mening bijgesteld van heel prima naar: bedrieglijk.
Ruikt als: Naar kaas!! Goed
Smaakt als: Zoals een kaaspizza hoort te smaken. Naar kaas dus. Maarrr… met een hele zoute nasmaak. Enkele quotes: ‘Een pak zout met een zakje kaas erin’, ‘kaas/ham croissant, best te eten..’ en de ‘ kazigste tot nu toe’.
Bodem: Door het enorme kaasgewicht begeeft de korst het binnen notime en transformeert de pizza in een vettige warboel van kaasslierten en tomatenresten.
Klinkt als: DORST!!
Bijzonder: Zie bodem.
Prijs: € 10,50

New York Pizza
5. New York Pizza
030-2400204
/ 0900 0102 – Nobelstraat 6

Cijfer: 6.6
Presentatie: Een plaatje deze pizza, lekker kazig. Maar dat is ook de bedoeling.. De doos is herkenbaar.
Ruikt als: Kaas met een snufje kruiden. Je krijgt er honger van, maar dit is dan ook de eerste pizza. Het testpanel had daar gelukkig op gerekend, dus deze pizza kreeg geen voorkeursbehandeling.
Smaakt als: Droog, maar oké. Verder niet heel bijzonder. Onze testers waren er niet enthousiast over ‘die grote korst..niet te eten! Het zag er vooral mooi uit’
Klinkt als: ‘We gooien alles op een pizza en noemen het Quattro Formaggi’ aldus onze tester Frank. ‘Ik proef steeds die kaasbom in mijn mond!’
Bijzonder: Gesneden, maar wel klein: ‘Ik haat New York Pizza… die dingen zijn echt belachelijk klein’ riep ons testpanellid André. Toen had hij er nog zin in! Het panel was het er wel over eens: toch een heel krokante pizza.
Bodem: De uitspraken ‘een gore, kleffe dot’ en ‘meer bodem dan pizza’ vliegen je om de oren. Dat zegt geloof ik wel genoeg
Prijs: € 10.50

Il Mondo
6. Il Mondo
030-2967652 – Laan van nieuw Guinea 46
Quattro Formaggi tomaat, kaas, mozzerella kaas,
gorgonzola kaas en belpaese kaas

Cijfer: 6.3
Presentatie: Ambachtelijk, je ziet de verschillende kazen goed liggen. Plusje! De pizzabakker ‘houdt van vlaggetjes’ op de doos, maar voor ons kritische team was het echt veel te standaard; ‘gewoon niet uniek!’
Ruikt als: Een bescheiden kaasgeur, zeer minimaal. Tester Frank: ‘Ik ruik ‘m niet hoor..’ En hij is niet de enige. Gewoon slappe hap vindt het grootste deel van het panel.
Smaakt als: Weinig liefde en weinig smaak. ‘Typisch zo’n pizza die er mooier uitziet dan dat hij smaakt. Zonde hoor… maar wél lekker gekruid!’
Klinkt als: ‘It’s not all about looks people!’ Ook werd de pizza als ‘een pakje schroot met een dun laagje chroom’ beschreven.
Bijzonder: De bezorger was aardig. Wel heel veel blauwe kaas en dat veroorzaakte klachten: ‘Ik word een beetje ziek van die blauwe kaas! Moet dat nou overal op?’
Bodem: ‘Niet dik maar wel stabiel’ vindt Anouschka. De krokante rand krijgt van de rest van het testpanel ook een ‘dikke bonus’.
Prijs: € 8,50

Domino's
7. Domino’s
0900-8030 – Rijnlaan 6a

Four Cheese tomatensaus Edammer, mozzarella, red cheddar, Castello blue

Cijfer: 6.1
Presentatie: Niet echt verschillende kazen te onderscheiden, maar wel heeel veeeel kaas. De Domino doos is lekker herkenbaar. ‘Zoals in de reclame!’
Ruikt als: Deze pizza ruikt tenminste niet naar plastic… dat is al een begin. Maar kaas? Niet echt te herkennen bij deze pizza.
Smaakt als: Vet en te weinig kaassmaak zegt het merendeel van het testpanel. Wel een lekker luchtige bodem. Quintus is iets positiever: ‘Een feestje in mijn mond!’
Klinkt als: Een kleffe, volgesnoten zakdoek. ‘Natte handdoek’ viel ook enkele keren
Bijzonder: Gesneden en snel bezorgd. De bezorger loog wel over het bonnetje: ‘Lying bitch!’
Bodem: Slapjes. Hij klapt al dubbel als je er naar kijkt.
Prijs: € 10.99

Pastorale
8. Pastorale
030-2447495 – St.-Bonifaciusstraat 6

QUATTRO FORMAGGI tomaat, 4 soorten Italiaanse kaas, oregano

Cijfer: 6
Presentatie: Leuke toren van Pisa op de doos! De pizza zelf is een ware Mona Lisa. Er zit geen fabriekskaas op, maar echte kaas. Zoals het een Italiaanse pizza beaamt.
Ruikt als: Wel aardig. De pizza heeft een lichte zeepgeur, niet echt een pluspunt. ‘Maar dat is geloof ik die blauwe kaas weer.’
Smaakt als: Jawel: een overdosis blauwe kaas. Ook wel ‘de sokken van mijn zieke oma’ genoemd door Olga. Maar de gedeelten met normale kaas waren goed te eten.
Klinkt als: De toren van Pisa die ten onder gaat. ‘Wat een bij elkaar geraapt zooitje is dit’
Bijzonder: Niet voorgesneden en ook niet zelf te snijden. Een bijzondere tegenvaller
Bodem: Verrassend krokant. Heeft een mooie, dunne bodem. We kunnen ook best positief zijn, soms.
Prijs: € 9,50

Buona Sera
9. Pizzeria Buona Sera
030-2519875 – Oudwijkerdwarsstraat 98

PIZZA 4 FORMAGIO tomaten, mozzarella kaas, bel pease, provolobe, gorgonzola, oregano 

Cijfer: 5,3
Presentatie: Old skool. Alles goed gematcht en in verhouding.
Ruikt als: KNOFLOOK. Of zoals jury-lid Olga Oordeelt: ‘vampierbestendig’
Smaakt als: Een campingpizza met te veel knoflook. VEEL knoflook en geen kaas. Oei, en we spotten daar een…. pizzabakkerhaar??? Jurylid Kevin
Klinkt als: Een stinkmond als je ’s morgens op staat. Testlid Quintus vat samen: ‘Hiphop gemaakt door whitekids, pizza gemaakt door nepItalianen.’
Bodem: Goed krokant, niet te dik, niet te dun.
Bijzonder: De bezorger heeft twee pizza's mee en raakt hierdoor een beetje in de war. Daarom wil hij graag dat we de pizza eerst zelf controleren.
Prijs: € 9,00

Il Forno
SLECHTSTE PIZZA
10. Il Forno
030-2545775 – Jan van Scorelstraat 62
QUATTRO FORMAGGI tomaat en vier soorten Italiaanse kaas 

Cijfer: 4,6
Presentatie: Een platgestampte lasagna. Een rommeltje, alsof een kind van 7 zijn creatieve uitspattingen erop heeft losgelaten. ‘Ach’ (zegt André)
Ruikt als: Zwetende kaas en aangebrande uien. ‘Nee’ (zucht André)
Smaakt als: Een koeienstal, wat volgens het juryrapport ongeveer gelijk staat als een kaasexplosie met gedateerde Italiaanse kruiden en slijm ‘Ik durf niet.’ (zeurt André)
Klinkt als: Peter André en Craig David (Maarten), slechte marsmuziek
Bodem: Degelijk
Bijzonder: Het testteam vond deze pizza zo’n nachtmerrie dat ze hem oppimpte met anjovis.
Prijs: € 9,50 + € 1,50 (bezorgkosten)

Hasbi Barstugan

Interview met de winnaar: ‘Ik ben nog nooit in Italië geweest!’

Hasbi Barstugan, eigenaar van pizzeria Saracino, won dit jaar voor de tweede keer op rij de Grote Pizzatest. Dat hij daar trots op is, is duidelijk: hij heeft de test van vorig jaar groot aan de muur hangen. Hoog tijd om eens even een goed gesprek te hebben over Italië, Duitsland en zijn grootste beroepsgeheimen.

Voor de tweede keer gewonnen! Reactie?
‘Ik was heel blij! Als jullie panel mijn pizza lekker vindt, dan vindt 95 procent van mijn klanten de pizza lekker. Ik krijg echt meer klanten binnen door het winnen van de pizzatest!’

Nog nooit een klacht gehad?
‘Ik heb ze nog nooit rechtstreeks gehoord. Ik kijk wel op het internet om te zien wat mensen van mijn pizza’s vinden. Soms zijn er kleine dingen die beter kunnen.’

Zoals..?
‘Soms is het te druk in de avond en moeten mensen lang wachten. En heel soms is de pizza te koud als hij bezorgd wordt. Als alles tegelijk komt, dan kun je daar niet omheen. Maar wij hebben nog nooit een klacht gehad over de smaak.’

Bent u eigenlijk een geboren pizzabakker?
‘Nee, haha. Ik ben Turks! Ik heb het wél van Italianen geleerd.’

In Italië?
‘Nee, in Duitsland! Ik ben nog nooit in Italië geweest!’

Hoe bent u dan in Duitsland terecht gekomen?
‘Een vriend van mij werkte daar in een pizzeria. Hij vroeg of ik kwam afwassen in het weekend. Eerst voor een paar weken, maar de baas wilde me toch houden. Na drie maanden afwassen ben ik de kok gaan helpen. Toen deze kok ontslag nam ben ik de pizza’s gaan maken. In het begin moest ik het recept er nog bijhouden en ik dacht dat ik het nooit uit mijn hoofd zou kennen! Nu doe ik het al weer veertien jaar.’

Moeilijk?
‘Het is geen makkelijk beroep, maar als je iets wil leer je het sneller. Ik heb er denk ik een jaar over gedaan, toen kon ik wel een aardige pizza bakken.’

Maar nu to the point: wát is nou uw geheim?
‘Ik gebruik eigenlijk niets bijzonders, hetzelfde meel, vlees en groenten als alle anderen. Maar ik maak ze wel met liefde en alles is vers!’

En de kaaspizza zelf dan?
‘Ik rasp de kaas zelf, dan is de kaas niet zo vet. Ik gebruik goranzola, mozzarella, gewone kaas en cheddar. Niet iedereen gebruikt cheddar op een kaaspizza, dat is wel wat ik anders doe. De kleur en geur van cheddar is veel beter dan die van Parmezaanse kaas. Dus als je het zo bekijkt, is de cheddar mijn geheim!’

Voor welke pizza kunnen we u wakker maken?
‘Pizza met tonijn vind ik lekker, maar ook hou ook wel van pittig.’

Over pittig gesproken: vorig jaar gaf de groene peper de doorslag. Hoe bent u op dat idee gekomen?
‘De vorige eigenaar had dat recept al, maar bij een andere pizza. Toen ik de zaak overnam heb ik ook groene pepers op de vegetarische pizza gedaan. Ik merk dat mensen het lekker vinden. Als ze een pizza komen bestellen vragen ze zelfs om groene pepers.’

Wat is nou belangrijk als we zelf pizza’s gaan maken?
‘Een goede bodem is het belangrijkste; hij moet goed gebakken zijn. De bovenkant gaat snel, maar vaak blijft midden deeg en dat is niet de bedoeling. De pizza moet dun en krokant zijn, dat is het beste. Je moet ook altijd verse ingrediënten gebruiken.’

Recept voor tachtig (!) pizzabodems
Zelf een awardwinning pizza maken?? Begin bij de bodem!

Stevig, maar niet te dik en niet te dun, in het midden niet te zompig. Volgens de prijswinnende pizzakoning Hasbi Barstugan valt of staat een goede pizza met een stevige bodem. Het recept voor een enkele pizza kan hij niet geven, wel voor tachtig exemplaren. Ach, zo kunnen we makkelijk een jaartje vooruit.

Let op: Was eerst je handen.

Ingrediënten:
Een pak meel van 8 kilo
4 handen zout
100 gram gist
1 liter melk
4 liter lauwwarm water

En veel liefde

Gooi alle ingrediënten bij elkaar in een immense deegmachine, zoals deze. Hak het tot een flexibel deeg. Laat het vervolgens een uur rijzen.

Een uur later, verdeel je de klomp deeg in vuistdikke bollen. Leg ze op een met bloem bestoven werkblad en rol er een bodem van ongeveer een halve cm dikte. Beleg hem vervolgens naar keuze (kaas, groenten, vlees, chocolade. Let op: alles moet vers zijn) en hup in de voorverwarmde oven.

De temperatuur moet boven zo’n 320 graden zijn, van onderen mag het warmer namelijk: 350 graden. Om een mooie ronde vorm te krijgen gebruiken ze bij Sarracino een speciale pizzapan. Hasbi: ‘Normaal gesproken wordt deze vorm alleen voor Amerikaanse pizza’s met een dikke bodem gebruikt. Maar ik gebruik de vorm voor een perfect dunne symmetrische pizza.’ Hou het baksel nauwlettend in de gaten. Hij heeft ongeveer 20 minuten om te garen. Eet smakelijk.

 

Sarracino onthult pizzageheim aan Trajectum TV from TrajectumTV Utrecht on Vimeo.