Interview

Puck en Lisanne doen een master in het buitenland. Raden ze dat aan?

Puck Wagemaker en Lisanne Duizer doen allebei hun master in het buitenland. Beide studenten vertellen over hun tijd in het buitenland, de praktische hobbels, de gezelligheid en of ze deze ervaring wel of niet aanraden.

Puck in museum Aros in Aarhus.

Puck doet de Erasmus Mundus master in Media, Globalisatie en Journalistiek. Die duurt twee jaar. Daarvan zat ze het eerste jaar in Aarhus en haar tweede jaar in Praag. Lisanne doet een master Human Nutrition en woont daarvoor in Kopenhagen.

Voor deze master heeft Puck de bachelor Journalistiek aan de HU afgerond. Haar klas bestaat uit twintig studenten van over de hele wereld.

‘Als we met elkaar rond de tafel zitten, grappen we dat we de VN zijn. We hebben gelukkig veel fysiek les gehad met elkaar, maar zien elkaar ook buiten school om. Ik ben met wat klasgenoten naar het noorden geweest en daar hebben we typische Deense hotdogs gegeten – erg lekker.’

Lisanne is vorig jaar naar Kopenhagen verhuisd en is begonnen aan het tweede jaar van haar master. ‘Het is hier heel chill’, zegt ze. ‘Het lijkt een beetje op Nederland wat betreft het weer en omdat iedereen fietst. Ik kan nog steeds naar de uni fietsen en vind vooral de mentaliteit van de mensen hier anders. Zo werk je tot hoe laat je nodig hebt. Dat kan tot zes uur ’s avonds zijn, maar ook tot drie uur ’s middags. Mijn klasgenoten zijn ook veel ouder dan ik, mensen gaan hier later studeren omdat één of twee tussenjaren nemen erg aangemoedigd wordt.’

Utrecht is nog steeds mijn favoriete stad,maar ik vind het fijn om hier mijn eigen ding te doen

Lisanne in Kopenhagen

Puck is de enige Nederlander in haar klas. ‘Ik denk dat voor veel mensen twee jaar in het buitenland studeren een lastige keuze is – eng misschien. Ik vond dat helemaal niet. Dat mijn klasgenoten van over de hele wereld komen, vind ik heel leuk. Als er ergens verkiezingen zijn, of de coronasituatie in iemands thuisland verandert, dan leest iedereen zich in om het met elkaar te kunnen bespreken. ’

Ook Lisanne ging meteen twee jaar weg uit Nederland. ‘Ik heb het heel erg naar mijn zin hier. Utrecht is nog steeds mijn favoriete stad, ik ben er ook opgegroeid. Maar ik vind het fijn om even weg te zijn en hier mijn eigen ding te doen. Afgelopen jaar ging ik met vrienden hier naar een eiland, net voor de kust van Denemarken. Dat was de beste paasvakantie die ik ooit heb gehad.’

Verhuizen en geldzaken

Zo’n avontuur gaat niet zonder slag of stoot. Lisanne: ‘Natuurlijk is het wat geregel met spullen verhuizen. Vooral de eerste maanden vond ik hectisch, vanwege alle administratieve dingen die ik moest regelen. E-residence aanvragen, bankrekening openen, die dingen vond ik lastig omdat ik het systeem niet kende.

Lisanne verhuisde tijdens corona naar Denemarken. ‘Ik mag niet klagen, alles was min of meer open. Maar wat ik daaraan lastig vond, is dat mijn familie in Nederland in een lockdown zat. Ik durfde bijna niet te zeggen dat ik een leuke avond in een bar had gehad als ik hoorde dat zij wéér een hele periode thuiszaten.’

Puck: ‘Bij de verhuizing naar Praag viel me op hoe gemakkelijk de verhuizing voor mij was: ik had alleen een paspoort nodig. Via een online hospiteeravond heb ik mijn huisgenoten leren kennen, een Tsjechische jongen en meisje uit Hongarije – we praten Engels met elkaar.

Kerst begint nu al, de stad is heel vrolijk en gezellig aangekleed

Veel van mijn klasgenoten, die allemaal niet uit Europa komen, hebben problemen met hun visumaanvragen. Ik heb daardoor geleerd hoe gelukkig je mag zijn als je in Europa bent geboren. Verder ben ik zelf niet tegen moeilijkheden aangelopen. Tijdens mijn bachelor had ik ook al een jaar in het buitenland gezeten, dus ik wist een beetje wat ik moest verwachten. Alleen de academische teksten in het Engels vind ik lastig.’

Geen grote geldzorgen dus. Beide studenten hebben hun master, gedeeltelijk, weten te financieren met het VSBfonds, een maatschappelijk fonds dat masterstudenten ondersteunt. Zowel Puck als Lisanne hebben het maximale bedrag gekregen omdat zij twee jaar naar het buitenland zijn gegaan.

Mini-houses voor studenten

Lisanne: ‘Naast dat ik mijn colleges interessant vind en tof onderzoek uitvoer, vind ik het hele leven hier leuk. Zo begint Kerst nu al, de stad is heel vrolijk en gezellig aangekleed. Ik woon in Copenhagen Village, dat zijn allemaal nieuwe, duurzame mini-houses voor studenten en het heeft echt een community feeling. Als ik thuis ben, eet ik altijd samen met anderen en gaan we ’s avonds uit of naar een activiteit van de Village. Gisteren hadden we bijvoorbeeld Community Dinner, dan eet je met heel veel samen en dat is supergezellig. Ik beschouw mijn huisgenoten ook als vrienden.’

Die internationale bubbel is heel leuk, maar daarbuiten treden vind ik ook belangrijk

Puck sluit zich daarbij aan. ‘In Aarhus heb ik zo’n leuke tijd gehad dat ik daarom alleen al uitkijk naar dit jaar in Praag. Ik vond het na die online hospi wel even spannend toen ik hier aankwam een paar weken terug. Je weet niet wat je moet verwachten. Misschien krijg ik het hier in Praag lastiger, omdat Denemarken veel op Nederland leek en ik daar al was geweest voor mijn master. Maar ik ben met mijn klas samen dit avontuur aangegaan, dus bij heimwee kan ik dat met hun delen. Ik wil ook contacten opdoen buiten mijn studie om, dus ik denk dat ik hier op een sport ga – ik weet nog niet welke. Die internationale bubbel is heel leuk, maar daarbuiten treden vind ik ook belangrijk.’

Je kunt Puck volgen op haar blog over haar tijd in Praag.