Achtergrond

Redactioneel: Kies wijs

Om mij voor te bereiden op de aanstaande verkiezingen van 9 juni, heb ik deze week de studentenstemwijzer van studentenvakbond LSVb ingevuld. Je wilt tenslotte weten welke partij goed is voor het hoger onderwijs en daarmee voor studenten.Investeren in hoger onderwijs is juist in crisistijd heel belangrijk, om internationaal niet achterop te raken, lees ik overal. En investeren kost geld.Ook snap ik dat het komende kabinet een aantal maatregelen moet nemen om het begrotingstekort in te dammen. Dat zal iedereen in z’n portemonnee treffen.

Ook al stem ik eigenlijk altijd hetzelfde, zo’n kieswijzer kan je eens op andere gedachten brengen, toch?

Of er is iets grondig mis met mij of met de LSvB-stemwijzer, maar na het invullen van de vragenlijst komen mijn onderwijsideeën overeen met die van ijzeren Rita en haar TON en op de tweede plek staat de PVV. Nou, als ik ergens niet trots op ben, zijn het deze partijen in ons land. Ben ik als trouw GroenLinksstemmer toe aan herijking en heb ik een ruk naar rechtsgemaakt?

Dit kan ik niet over me heen laten gaan. Dus op naar de landelijke stemwijzer ‘welke partij past bij mij’ voor een contra-expertise. Gelukkig, Rita is bij de uitslag in geen velden of wegen te bekennen en ook Geert weet ik op flinke afstand tehouden.

Thuis wordt er druk om me uitgeoefend om vooral PvdA te stemmen. Een strategische stem houdt de PVV uit het kabinet, is daarbij het argument. De verkiezingen leven als nooit tevoren, zelfs RTL heeft deze week elke avond een speciale verkiezingsuitzending. Kopstukken van een aantal grote partijen waren deze week in Utrecht voor een hogeronderwijsdebat in het Academiegebouw. Dat politiek leeft onder studenten bleek bij een volle zaal.