Nieuws

Rotterdamse hogescholen sluiten akkoord met voortgezet onderwijs

Hou de havisten in het hbo, is de gedachte achter het convenant dat vier Rotterdamse hogescholen en zo’n vijftig scholen in het voortgezet onderwijs gisteren ondertekenen. Ruim een derde van de havisten stopt of switcht nu in het eerste jaar.

De afgelopen jaren was er al ingezet op het verbeteren van de loopbaanbegeleiding in het voortgezet onderwijs en op training van hbo-vaardigheden. Ook werd er geprobeerd om vakken als Nederlands, economie en wiskunde beter te laten aansluiten op de lesstof in het hbo.

Maar er is nog veel werk aan de winkel. Daarom gaan de hogescholen Inholland, Rotterdam, Thomas More en Codarts de samenwerking met het Rotterdamse voortgezet onderwijs de komende jaren uitbreiden.

Netwerken
Het kabinet wil dat er de komende jaren fors geïnvesteerd wordt in netwerken van voortgezet en hoger onderwijs, oplopend tot dertig miljoen euro per jaar vanaf 2025. Dat geld is echter pas vanaf 2018 beschikbaar, waardoor bestaande netwerken bang zijn dat ze volgend jaar geld te kort zullen komen.

Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen pleitte er eerder dit jaar voor om de havo zesjarig te maken.