Studie & Vooroordelen

Student Communicatie Joey (20) over vooroordelen: ‘Nee, je leert niet hoe je een gesprek voert’

Illustratie: Marie van der Donk

Over vrijwel elke opleiding bestaan vooroordelen. Welke zijn dat en hoe ga je ermee om? Deze week de studie Communicatie.

Op Instagram vroegen we jullie: waar denk jij aan bij deze opleiding? De antwoorden: ‘Alleen maar vrouwen’, ‘Iets met sociale media’, ‘Extravert en aanwezig’, ‘Pretstudie’ en ‘Weinig kans op een baan’. Derdejaars student Joey Choi (20) reageert.

Iedereen kan toch communiceren?
‘Ja, dat klopt. Dit hoor ik héél vaak. En eerlijk gezegd dacht ik dit aan het begin ook. Maar bij deze studie leer je niet hoe je een gesprek voert. Het gaat veel meer over marketing, media, evenementen en gedragscommunicatie. Ik vind het daarom lastig om uit te leggen wat deze studie nou precies inhoudt. Mijn familie uit China snapt het ook niet, dus zeg ik vaak voor het gemak dat ik reclame maak. Maar eigenlijk is het veel breder.’

En ga je ‘iets met sociale media’ doen? Of in de mediawereld werken?
‘Als communicatiestudent is dit een van de kanten waar je op zou kunnen gaan. Maar het hoeft niet.’

Is het een studie voor als je niet zo goed weet wat je wil?
‘Heel eerlijk gezegd, wist ik ook niet 100 procent zeker wat ik wilde doen. Uiteindelijk koos ik communicatie omdat het me aansprak en omdat het een studie is waar je veel mee kunt.’

Is het een pretstudie?
‘Voor mij is het makkelijk, dus misschien een pretstudie. Maar het zal per persoon verschillen. We hebben geen tentamens, dat vind ik prettig. We moeten wel verslagen inleveren en we hebben veel deadlines, maar vergeleken met andere studies valt het erg mee.’

Moet je creatief zijn?
‘Het is mooi meegenomen, maar geen must. Ik ben zelf niet de allercreatiefste persoon, maar je werkt vaak samen in een groep. Je kunt van elkaar leren.’

Zitten er alleen maar vrouwen op de studie?
‘Niet alleen maar, maar het zijn er wel veel. Ik denk dat maximaal dertig procent man is. Hoe dat komt? Toen ik zelf in het examenjaar zat, wilden alle jongens uit mijn klas de business kant op gaan. Ik denk dat dat soort studies mannen gewoon meer aanspreken, waardoor communicatie minder interessant voor ze is.’

Zijn studenten communicatie héél extravert en aanwezig?
‘Nee hoor. In mijn eerste jaar was ik superintrovert. Het interview dat ik nu geef, had ik toen nauwelijks gedurfd. Ik heb juist door deze studie geleerd om opener te zijn. Nog steeds ben ik niet de meest extraverte persoon en durf nog steeds geen vraag te stellen in colleges. Dat is niet erg.’

Hoe zit het met de kans op een baan?
‘Communicatie is héél breed. Je kunt dus op allerlei verschillende vacatures solliciteren. Je hebt zoveel keuze, dat het wel moet lukken om een baan te vinden.’

Wat wil jij gaan doen als je klaar bent met de studie?
‘Ik vind veel leuk en ik weet nog niet wat ik wil. Alles ligt nog open. Gedragscommunicatie vind ik interessant. Daarbij kijk je bijvoorbeeld hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen de trap nemen in plaats van de lift.’

Wat vind je leuk aan de studie?
‘Ik vind het vooral leuk om communicatie toe te passen bij verschillende doelgroepen. Verder vind ik de theorieën over hoe je iemand onbewust kunt beïnvloeden interessant. Door deze studie realiseerde ik me dat dat bij mij ook vaak is gebeurd én dat over hele kleine dingen communicatiestrategieën worden gemaakt.’

Wat vind je van de vooroordelen?
‘Veel vooroordelen herken ik hele erg. Ik raad iedereen aan: ga in gesprek met ons! Niet alles is waar.’

Ook interessant: Podcast: ‘Je kunt tegen een coronaboete in verzet gaan’